Ingredienser
- 8 dl Svarta kokta bönor
- 1,5 dl panko
- 1 tsk salt
- Fyllning:
- 8 st Stora champinjoner
- 1 msk rapsolja till stekning
- 5 st soltorkade tomater i olja
- 1 tsk salt
- 1 st stor vitlöksklyfta
- 0,5 kruka(or) färsk oregano
- 0,5 kruka(or) färsk basilika
- Tillbehör:
- 360 g linguine, okokt
- Sås:
- 16 st cocktailtomater
- 0,5 kruka(or) färsk oregano
- 0,5 kruka(or) färsk basilika
- 2,5 dl havre matlagningsgrädde
- salt och svartpeppar
Gör så här:
Mixa de kokta svarta bönorna med en stavmixer, tills de bildar en röra. Rör sedan ner panko och salt. Ställ röran åt sidan en kvart.
Skär svamp i små bitar och stek i olja ca fem minuter. Hacka de soltorkade tomaterna och rör ner dem i pannan. Salta. Pressa ner vitlöken och stek på medelvärme en minut. Hacka hälften av de färska kryddorna och rör ner även dessa. Ta bort pannan från plattan.
Sätt ugnen på 180 grader.
Forma lite bönröra till en boll som är ca 3 cm i diameter. Gör ett hål i mitt i bollen utan att hålet går igenom. Stoppa i svampfyllning, ta lite ytterliga bönröra och täck hålet. Forma till en fin boll. Fortsätt så och gör ca 3 bollar per portion. Stek runt om i rikligt med rapsolja.
Lägg bollarna på ett galler och baka i ugnen ca 20 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt den sedan rinna av i ett durkslag.
Halvera tomaterna och hacka resten av de färska kryddorna. Blanda med pastan och havregrädden i en kastrull. Värm snabbt och smaka av med salt och peppar.
Servera vegobollarna med pastan och ett glas Masi Bell’Ovile som är ett "veganvänligt vin".