Rostad mandel & ruccola

Friterad torsk med papaya- och mangosallad

Föregående Nästa
papaya4.jpg
papaya1.jpg
Jag är svag för friterad mat - frasigt runtom och mjukt inuti. En fräsch och söt papaya- och mangosallad blir en bra kontrast till den här friterade fisken. Piri piri ger salladen lite hetta, vilket också är gott till den milda fisken. Den som vill ha mer kolhydrater kan servera ris, nudlar eller pommes frites som tillbehör.

Ingredienser

  • 2 st torskryggfiléer frysta
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 2 dl panko
  • salt till fisken
  • Tillbehör:
  • 1 st piri piri
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kokande hett vatten
  • 1 st saft från limefrukt
  • 0,5 msk fisksås
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 st papaya
  • 1 st mango
  • 1 st sommarlök
  • 0,5 dl jordnötter
  • 1 knippe färsk koriander
  • Sås:
  • majonnäs, helst hemmagjord

Gör så här:

Lägg torskförpackningen i kallt vatten 20-30 minuter för att tina fisken.  


Hacka piri pirin fint och blanda med pressad vitlök samt socker i en skål. Blanda ner det heta vattnet och rör så att sockret smälter. Rör ner limesaft, fisksås, rapsolja och salt.   


Halvera papayan och gröp ur kärnorna med en sked. Lägg frukten med skalet uppåt på en skärbräda och skär bort skalet runt om med en kniv. Skär papayan i små stavar. Gör detsamma med mangon även om den bara har en enda kärna. Hacka sommarlöken. Blanda frukten samt löken med såsen och låt den dra minst en halvtimme. Rör runt emellanåt.


Hacka jordnötterna.


Skär fisken i drygt 1 cm tjocka bitar. Salta.


Häll vetemjölet på ett fat med kant. Knäck äggen i ett annat fat och vispa dem lätt med en gaffel. Häll pankon på ett tredje fat och ta fram ytterligare ett fat som du kan lägga de färdigrullade fiskbitarna på.


Rulla fiskbitarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i panko. Fritera några fiskbitar i taget tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på papper.


Servera med salladen och majonnäs. Strö över jordnötter och koriander.




Gott till;