Rostad mandel & ruccola

Fransk galette - en bovetepannkaka

Föregående Nästa
galette2.jpg (1)
25062017-SAM_9010.jpg
Vid vårt besök i Frankrike var vi på ett mysigt crèperie. De serverade fina galettes, en sorts bovetepannkakor fyllda med roquefort och valnötter eller vitlökscrèmefraiche och champinjoner. De hade också en variant med skinka, emmentaler och stekt ägg. Den sistnämnda sorten provade jag här hemma idag. Gott och nostalgiskt.

Ingredienser

  • 5 dl bovetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 6 dl vatten
  • 3 st ägg
  • 3 dl kolsyrat kallt vatten
  • 4 msk smör att steka i
  • Fyllning:
  • 100 g emmentalerost
  • 10 st stora skivor av kokt skinka
  • 10 st ägg
  • Topping:
  • svartpeppar och flingsalt

Gör så här:

Blanda bovetemjöl och salt i en bunke. Vispa ner vatten med elvisp och därefter ägg. Täck bunken med plastfolie och låt den stå två timmar i rumstemperatur.


Hyvla osten.


Stek äggen på ena sidan, men låt gulan fortfarande vara relativt lös.


Sätt ugnen på 220 grader.


Vispa bovetesmeten återigen med elvisp och häll i kolsyrat vatten. Stek tunna stora pannkakor i smör, genom att före varje tillfälle vispa smeten och sedan hälla smeten i pannans smälta smör. Vrid runt pannan snabbt så att smeten fördelas i hela pannan, innan den börjar stelna. Gör pannkakorna så tunna som möjligt.


Lägg skinka i mitten på varje pannkaka samt lite riven ost. Lägg på ägget med den hela lösa gulan uppåt. Vik upp kanterna på pannkakan så att en fyrkant bildas. Dra ett tag med svartpepparkvarnen över pannkakan och strö över lite flingsalt.


Värm galetterna några minuter i ugnen precis före servering och strö över riven ost om det finns någon kvar.


Två pannkakor är ganska lagom per person om de serveras med en sallad.



 


När vi var i Frankrike bodde vi i en liten by, Collias. Där fanns inte så mycket. Några små butiker och några restauranger. Men där fanns två viktiga saker. Ett boulangerie och ett crèperie. Då klarar man sig fint.



cider är ett bra val till Galetten