Rostad mandel & ruccola

Asiatiska fiskkakor med nuoc chamsås

Föregående Nästa
fish cakes5.jpg
fish cakes4.jpg
Asiatiska fiskkakor är riktigt gott. Här serverar vi dem med en vietnamesisk nuoc chamsås. Fisksås låter inte så gott, men den har en viktig roll i den här rätten. Jag provade att förvälla savoykål för att servera rätten i och det blev riktigt lyckat.

Ingredienser

  • 400 g Fryst torskfilë
  • 2 st Salladslök
  • 0,5 st Röd chilifrukt
  • 1 msk Färsk ingefära, riven
  • 1 st Citrongräs
  • 0,5 msk Brun farin
  • 0,25 tsk Salt
  • 0,5 st Lime
  • 2 dl Panko
  • 1 st Äggvita
  • 2 knippe Färsk koriander
  • Sås:
  • 0,5 dl hett vatten
  • 5 msk Strösocker
  • 0,5 st Röd chilifrukt
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 dl Limesaft
  • 0,5 dl Fisksås
  • Tillbehör:
  • 4 blad Savoykål

Gör så här:

Tina torskblocket i kallt vatten (det tar 20-30 minuter).


Börja sedan med såsen så att den får stå och mogna. Koka upp vatten. Blanda strösocker, hackad röd chili och pressad vitlök i en skål. Häll på vattnet och rör ut sockret. Häll i limesaft och fisksås. Blanda och låt stå i kylen.


Hacka salladslök, innanmätet av citrongräs och röd chili. Blanda med finriven ingefära, fisksås, brun farin, salt och finrivet limeskal. Skär den tinade fisken i små bitar (det gör inget om den fortfarande är lite frusen). Rör ner fisken och mixa lätt med en stavmixer. Låt det vara en del fiskbitar kvar. Blanda med panko, äggvita och hälften koriandern. Låt stå ca 10 minuter, så att smeten sätter sig.


Koka ris.


Förväll stora blad av savoykål i kokande saltat vatten, ca 2 minuter. Häll av vattnet och kyl snabbt med kallt vatten.


Forma små kakor av fisksmeten (totalt ca 15 stycken). Stek i rikligt med olja.


Lägg gärna ris och fiskkakor i kålbladen och häll över lite sås. Servera resten av såsen vid sidan av. Garnera med resten av koriandern.



 Gott i glaset;