Jag tycker att det går jättebra att tillaga falafel på svenska torkade gula ärtor, istället för kikärtor som vanligen importeras. Gula ärtor är dessutom betydligt billigare. Här äter vi dem med svart ris och babyspenat. Gott med vegetariskt!
Ingredienser
- 5 dl torkade gula ärtor
- 2 tsk spiskummin
- 1 krm cayennepeppar
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 1 krm kanel
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk rörsocker
- 4 tsk majonnäs
- 1 tsk bakpulver
- Tillbehör:
- 8 dl kokt svart ris
- 4 dl babyspenat
- 2 msk hackad salladslök
- 2 dl yoghurt 3 %
- Dekorering:
- oxalisblad
- 2 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Blötlägg ärtorna minst 10 timmar i förväg i en bunke i kylen.
Mixa de okokta ärtorna. Se till att täcka öppningen på bunken, om du mixar med handmixer. Annars flyger ärtorna omkring. Se till att alla ärtor har mixats och att det inte finns några hela bitar.
Blanda ner kryddorna och vitlöken. Fortsätt mixa lite till.
Rör ner rörsocker, majonnäs och bakpulver med en slev.
Forma små avlånga "bollar" med händerna eller två skedar. Stek i rikligt med olja i en panna.
Servera med svart ris, babyspenat, hackad salladslök och hackad bladpersilja. Ringla över lite yoghurt och dekorera med oxalisblad.