
Ingredienser
- 4 st lammlägg, ca 400 g per lägg
- 7 dl vatten
- 1,5 tsk salt
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 knippe färsk rosmarin
- 1 knippe färsk timjan
- 1,5 l rapsolja
- färsk timjan till garnering
- Tillbehör:
- 1 st purjolök
- salt
- 1 msk smör
- 10 st fasta potatisar
- 2 msk polenta
- 2 msk rapsolja
- Sås:
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk rapsolja
- 1 l vatten
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 tsk vitvinsvinäger
- salt och peppar
Gör så här:
Börja redan kvällen innan. Lägg lammläggen i en bunke. Blanda vatten och salt och häll över läggen. Fyll eventuellt på med mer vatten så att köttet täcks. Täck bunken med plastfolie och sätt i kylen över natten.
Dagen därpå påbörjade jag matlagningen kl 8, så att köttet skulle vara klart på kvällen kl 18, tio timmar senare.
Sätt ugnen på 120 grader. Lägg köttet i en ugnstålig gryta. Grovhacka vitlöken och lägg i grytan. Lägg också ner rosmarin och timjan. Fyll på med olja så att köttet täcks. Sätt in grytan i ugnen. Efter en kvart sänker du ugnsvärmen till 90 grader. Låt stå så i åtta timmar. Höj sedan värmen till 120 och låt köttet stå ytterligare två timmar. Före servering, ta upp lammläggen och lägg på en plåt. Kör i 250-gradig ugn ca fem minuter tills köttet fått färg. Om du vill kan du använda grillfunktionen en kort stund.
Skär purjolöken i bitar och halvera varje del på längden. Salta och klicka över lite smör i skårorna. Ugnsbaka ca en halvtimme i en 150-gradig ugn.
Hacka löken grovt och skär även moroten i bitar. Fräs tillsammans med torkad timjan på medelvärme i lite olja. Fyll på med vatten och låt koka kraftigt ca 20 minuter tills ca 2 dl av vätskan kvarstår. Sila.
Skär potatisen i kuber. Kanterna kan du spara och fritera till chips. Koka dem i saltat vatten tills de nästan är färdiga. Rulla dem i olja, salta och strö över polenta. Rör om och ugnsbaka i 250-gradig ugn 5-10 minuter strax före servering.
Fortsätt med såsen. Häll en deciliter av confiteringsoljan i såsbasen. Värm och vispa ner grädden. Red med maizena som rörts ut i lite mjölk. Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger.
Lägg upp och garnera med färsk timjan.
Gott med ett glas;