Piffa upp dina gräddkokta blåmusslor med äpple. Äpplecider och tärnade äpplen ger sötma och en ny friskhet, till denna annars klassiska rätt. Servera med nybakat bröd, som är ljuvligt att doppa.
Ingredienser
- 4 st schalottenlökar
- 2 msk rapsolja (inte kallpressad)
- 5 dl torr ekologisk cider från Frankrike (finns på Systembolaget)
- 4 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 kg färska MSC-märkta blåmusslor
- Topping:
- 2 st äpple
- 1 knippe bladpersilja
- Tillbehör:
- nybakat bröd
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den på svag värme i rapsolja, ca 10 minuter, i en stor gjutjärnsgryta med lock.
Tillsätt cider och låt koka upp. Låt puttra på medelvärme ca 10 minuter, utan lock. Fyll på med grädde och koka upp på nytt. Salta. Låt puttra på medelvärme 15-20 minuter.
Tvätta och skrubba musslorna i kallt vatten. Plocka bort eventuellt skadade musslor.
Höj värmen på spisen, så att det börjar koka ordentligt. Lägg i musslorna försiktigt. Lägg på locket och låt puttra 2 minuter. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 5 minuter.
Skala och tärna äpplet. Hacka persiljan.
Strö äpple och persilja över grytan och servera direkt.