Rostad mandel & ruccola

Chokladmousse

Föregående Nästa
foodfolder-rostadmandelochruccola-chokladmousse ff.jpg
"Fint ljus och härlig lyster som framhäver lyxig dessertkänsla. Effektfullt med perspektiv rakt uppifrån och stor detaljrikedom" Så löd motiveringen från Daniel Törnqvist, Allt om Mat:s Art Director, när mitt bidrag utsågs till en av tre vinnare i tidningens instagramtävling.

Ingredienser

  • 200 g Mörk choklad
  • 1 st Gelatinblad
  • 4 dl Vispgrädde
  • 3 st Äggulor
  • 1 st Ägg
  • 0,5 dl Strösocker
  • 0,5 dl Vatten
  • 1 tsk Konjak
  • Topping 1:
  • 200 g Hasselnötter
  • 2 dl Strösocker
  • 2 msk Smör
  • Topping 2:
  • 2 dl Vispgrädde

Gör så här:

Hacka choklad och smält den försiktigt i mikron. Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.


Vispa äggulor och ägg till ett skum. Koka socker och vatten i en kastrull ca 2 min. Häll ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills blandningen har rumstemperatur. Tillsätt konjak.


Smält lite av äggblandningen i en kastrull. Ta upp gelatinblad och låt smälta i blandningen. Rör ner i den större mängden smet. Vänd ner chokladen och till sist grädden. Fördela moussen i glas och ställ i kylen ca 2 timmar.


Karamelliserade nötter: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen 8-10 min. Gnugga bort skalen.


Strö ett tunt lager socker i en stekpanna. Häll på mer socker när det första smält och fortsätt så tills allt socker i pannan fått en fin gyllenbrun färg, rör så lite som möjligt. Häll i hasselnötterna och rör försiktigt med en träslev. Tillsätt smöret och låt det smälta.


Häll nötterna på ett bakplåtspapper, pilla försiktigt isär nötterna. Låt kallna.


Toppa ev med vispad grädde och nötterna.

Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.

Kommentarer: