Rostad mandel & ruccola

Ceasarsallad med krispig kyckling

Föregående Nästa
ceasarsallad mindre.jpg
Det kan vara svårt att få skinnet på kycklingen krispigt. Här kommer tipset på hur du ska göra! Stek i en ouppvärmd stekpanna med skinnsidan nedåt, baka på låg värme i ugnen och avsluta med grilläge. Välj en kyckling, som haft det bra under sitt liv, exempelvis en kravkyckling märkt med REKO. Här serveras kycklingen i en ceasarsallad.

Ingredienser

  • 400 g kravmärkta REKO-kycklingfiléer
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • sallad, exempelvis romansallad, huvudsallad eller machésallad
  • Sås:
  • 1 st äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 3 st sardellfiléer i olja
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk saft från citron
  • 2 krm salt
  • Topping:
  • 2 st brödskivor
  • 2 dl riven parmesanost
  • Dekorering:
  • ätbara krasseblommor

Gör så här:

Sätt ugnen på 120 grader.


Torka av kycklingfiléerna med hushållspapper. Salta och peppra.


Lägg filéerna med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna och sätt pannan på en kokplatta. Sätt plattan på maxvärme. Låt filéerna värmas upp och stek tills de får en krispig yta. Klicka i lite smör. Vänd filéerna. Sänk värmen till medelvärme och stek tills även denna sidan får lite färg.


Lägg filéerna med skinnsidan upp på ett galler med en form under, som kan samla upp vätska. Ugnsbaka tills filéerna når en innertemperatur på 66 grader. Sätt ugnen på grilläge och stek tills filéerna når 71 grader eller tills de fått fin grillyta. Passa noga.


Medan kycklingen bakas i ugnen, vispar du äggula, vinäger och senap i en behållare med smal botten (så att vätskan samlas tillräckligt mycket för att gå att vispa, använd eventuellt en enda visp i elvispen). Droppa ner rapsolja och fortsätt vispa tills majonnäs bildas. Självklart går det bra att använda färdigköpt majonnäs istället.


Skär sardellerna i små bitar. Låt dem smälta tillsammans med två matskedar rapsolja i en kastrull på spisen. Låt vätskan sardellsmöret sedan svalna något.


Mixa majonnäsen, sardellsmöret, riven parmesanost, vatten, citronsaft och salt till en slät sås.


Skär brödet i bitar och rosta en torr stekpanna på medelvärme.   


Lägg upp sallad på ett stort fat. Fördela ut brödbitarna. Skär kycklingen i bitar och lägg upp även dessa på fatet. Strö resten av parmesanosten över salladen och klicka ut sås. Servera resten av såsen, och eventuellt en del av brödet samt parmesanosten, vid sidan av.


Garnera gärna med ätbara krasseblommor.