Höjden av lyx är när ens vän kommer på besök och dessutom har med sig en fulländad hemlagad mexmiddag. Det hände oss i fredags. Vi gladde oss både åt maten och sällskapet. Receptet på carnitas visade sig komma från Jonas Cramby, tillgängligt på nätet. Servera gärna med ananassalsa, inlagd habanero och sötsyrlig rödlök. Plus små tortillabröd, som är lätta att stoppa i munnen i ett par bett. Ljuvligt gott med bitig hetta.
Ingredienser
- 1 kg fläskkarré
- 1 st lime
- 1 st apelsin
- 1 msk kinesisk soja
- 5 st vitlöksklyftor
- 0,5 l coca cola, vanlig inte light
- 1 tsk spiskummin
- 3 msk paprikapulver
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk vitpeppar
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk vitlökspulver
- 1 msk chilipulver
- 1 msk torkad oregano
- 1 msk salt
Gör så här:
Skär fläskkarrén i små bitar.
Gör en kryddblandning av de torra kryddorna. Massera in dem i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i soja och vitlök och låt marinera åtminstone en timme, men gärna över natten.
Stek köttet. När det fått färg häller du över marinaden.
Häll över Coca cola så att det täcker köttet. Fyll på när det behövs. Småkoka i minst två timmar tills du har en kletig, trådig, fyllning.