Rostad mandel & ruccola

Blinier med smetana, laxrom och dill

Föregående Nästa
Blinier på gång.jpg
Blinier med mousserande.jpg
Ibland är klassiker det godaste! De här blinierna blir härligt fluffiga och frasiga. De tar en stund att göra på grund av jäsningen, men är enkla att förbereda långt före servering. Man kan äta dem som drinktilltugg eller som förrätt. Servera gärna med ett moget mousserande vin med pigg syra och brödighet.

Ingredienser

  • Smet:
  • 3 dl Mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl Vetemjöl
  • 2 dl Bovetemjöl
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk Salt
  • 2 st Ägg
  • Smör till stekning
  • Tillbehör:
  • 1 burk(ar) Smetana
  • 1 burk(ar) Regnbågslaxrom eller stenbitsrom
  • Dill

Gör så här:

Värm mjölken så att den blir fingervarm. Smula jästen i en skål och häll över den ljumma mjölken. Blanda ner vetemjöl, bovetemjöl, gräddfil och salt. Dela upp äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna i smeten. Vispa smeten slät. Plasta in skålen och låt smeten jäsa en timme i rumstemperatur.


Vispa äggvitorna hårda och rör ner dem försiktigt i smeten. Grädda små plättar i rikligt med smör i ett plättlägg. Gör dem gärna mindre än vanliga plättar, då blir de festligare tycker jag.


Klicka på smetana och rom och dekorera med dill.




Gott till;

Tips

Om du inte får tag på smetana så går det bra med crème fraiche. Om du gör blinierna i förväg, förpacka dem med smörpapper emellan så att de inte klistrar ihop sig. Före servering kan du värma dem några minuter i en 200-gradig ugn för att få tillbaka frasigheten.