Ingredienser
- Smet:
- 3 dl Mjölk
- 25 g jäst
- 2 dl Vetemjöl
- 2 dl Bovetemjöl
- 1 dl gräddfil
- 1 tsk Salt
- 2 st Ägg
- Smör till stekning
- Tillbehör:
- 1 burk(ar) Smetana
- 1 burk(ar) Regnbågslaxrom eller stenbitsrom
- Dill
Gör så här:
Värm mjölken så att den blir fingervarm. Smula jästen i en skål och häll över den ljumma mjölken. Blanda ner vetemjöl, bovetemjöl, gräddfil och salt. Dela upp äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna i smeten. Vispa smeten slät. Plasta in skålen och låt smeten jäsa en timme i rumstemperatur.
Vispa äggvitorna hårda och rör ner dem försiktigt i smeten. Grädda små plättar i rikligt med smör i ett plättlägg. Gör dem gärna mindre än vanliga plättar, då blir de festligare tycker jag.
Klicka på smetana och rom och dekorera med dill.
Gott till;
Tips
Om du inte får tag på smetana så går det bra med crème fraiche. Om du gör blinierna i förväg, förpacka dem med smörpapper emellan så att de inte klistrar ihop sig. Före servering kan du värma dem några minuter i en 200-gradig ugn för att få tillbaka frasigheten.