Rostad mandel & ruccola

Blinier med forellrom och snabbpicklad rädisa

Föregående Nästa
ff blinier.jpg
I saluhallen fick jag tag på riktigt fin forellrom. Den fick toppa klassiska blinier, små ryska pannkakor med bovetemjöl. En väldigt lyxig förrätt.

Ingredienser

  • Smet:
  • 10 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g smör
  • 1 st ägg
  • smör till stekning
  • Topping 1:
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk ättika (24%)
  • 6 st rädisor
  • Topping 2:
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 4 msk crème fraiche eller smetana
  • 6 msk forellrom
  • Dekorering:
  • 1 kvist dill

Gör så här:

Smula jästen i en liten bunke. Värm mjölken så att den blir fingervarm och häll den sedan över jästen. Rör om.


Blanda vetemjöl, bovetemjöl och salt i en annan bunke. Vispa sedan ner vätskan i mjölblandningen.


Smält smöret (exempelvis i mikron). Separera äggula och äggvita. Vispa ner äggulan och smöret i smeten, men spara äggvitan.


Täck bunken med en handduk och låt den stå i rumstemperatur en timme. Strax före tillagning, vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten.


Hyvla rädisorna tunt, gärna 1 mm tunna med mandolin, men det går också bra att använda en osthyvel eller vass kniv.


Koka upp vatten, socker och ättika i en liten kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i rädisorna. Låt dra en minut och skölj sedan med kallt vatten. Låt skivorna av rädisor rinna av väl utspridda på hushållspapper.


Finhacka rödlöken.


Grädda de små plättarna med smör i ett plättjärn. Satsen är väl tilltagen, så det blir några blinier över.


Låt blinierna svalna något. Servera på fat eller direkt i det svalnande plättjärnet. Fördela ut rädisor, rödlök, crème fraiche och en klick forellrom på varje liten pannkaka. Dekorera med små dillkvistar. Servera!