Rostad mandel & ruccola

Bakad tomat och fetaost med svarta oliver och färska örter

Föregående Nästa
tomat och feta ff.jpg
På sommaren är det härligt med maträtter som är enkla att tillaga och goda att sitta och småäta i solen tillsammans med ett glas vin. Den här rätten är smidig att laga i sommarvärmen och passar perfekt tillsammans med en bit bröd och kanske en bit korv. Jag gjorde den på grillen, men det går också bra att göra den i en 150-gradersugn.

Ingredienser

  • 15 st tomater i olika storlekar och färger
  • 0,5 st röd sommarlök
  • 15 st svarta oliver
  • 1 msk färska kryddor, exempelvis timjan och salvia (repade eller hackade)
  • salt och peppar
  • 2 msk en god olivolja
  • 1 paket fetaost
  • 1 msk färsk basilika

Gör så här:

Halvera tomaterna. Lägg dem i en ugns- och grillsäker form, runt kanterna. Hyvla över sommarlök, antingen med hjälp av en mandolin eller en osthyvel. Strö över oliver. Salta och peppra och häll över hälften av oljan. Fördela de färska kryddorna över tomaterna.


Grilla på indirekt värme med liten lufttillförsel eller baka i ugnen i 150 grader 30 minuter. Lägg fetaosten i mitten och grilla eller ugnsstek ytterligare en kvart.


Droppa över resten av oljan strax före servering. Strö över lite färska basilika.


 Grilla mera! Här är tipsen!