Rostad mandel & ruccola

Bakad brie med nötter och rosmarinsirap

Föregående Nästa
brie2.jpg
Bakad brie med nötter och rosmarinsirap är en delikatess på ostbrickan. Den varma mjuka osten passar så bra tillsammans med den sötsalta sirapen och de knapriga nötterna. Tillsammans med andra ostar och tillbehör räcker en brieost till åtta personer.

Ingredienser

  • 500 g hel rund brie
  • Topping:
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hasselnötter
  • 5 st torkade ekologiska aprikoser
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 0,5 dl honung
  • 1 st halv decimeter rosmarinkvist
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Gör så här:

Ta gärna ut osten en timme i förväg från kylen.


Sätt ugnen på 200 grader.


Skär ett litet snitt med en kniv i osten, ca 2 cm. Låt sedan osten bakas på ett ugnsfast fat i en halvtimme.


Rosta nötterna i en torr stekpanna och ta sedan bort eventuellt skal som lossnat.


Skär aprikoserna i bitar.


Rosmarinsirap


Blanda sirap och honung i en liten kastrull och värm ca 10 minuter på svag värme tillsammans med rosmarinkvisten. Ta av kastrullen från plattan, ta upp kvisten och blanda ner vitvinsvinäger, salt och aprikosbitarna.


 


Ta ut brieosten när de är klar. Strö över nötterna och därefter sirapsblandningen. Servera direkt.




Gott till