Rostad mandel & ruccola

Luftiga baguetter

Föregående Nästa
baguette2 ff.jpg
foodfolder-rostadmandelochruccola-Baguetter ff2.jpg
Baguetteskivor är jättegoda att steka i lite olja i en grillpanna. Halvera en vitlöksklyfta och gnid den över ena sidan av brödskivorna. Strö över urkärnad och hackad tomat som blandats med olivolja, lite citronsaft och hackad bladpersilja. Toppa med flingsalt och servera som tilltugg. Enligt regelboken ska baguetter tydligen jäsa minst tolv timmar för att leva upp till sitt namn. Detta är alltså baguetter, lättbakade och väldigt luftiga sådana. Och ja, den lilla mängden jäst i receptet stämmer.

Ingredienser

  • Deg:
  • 5 g Jäst
  • 4 dl Ljummet vatten
  • 8 dl Vetemjöl special
  • 2 tsk Salt
  • Topping:
  • 3 msk Svarta eller vita sesamfrön

Gör så här:

Blanda ut jästen i ljummet vatten. Rör ner vetemjöl och därefter salt. Rör någon minut. Se till att det finns jäsutrymme i bunken. Täck den med plast  och sätt i kylskåpet.


Efter minst 12 timmar häller du upp degen på ett mjölat bord. Dra ut den till en stor rektangel med mjöliga händer. Ta tag i den ena kortsidan och vik över så att den möter den andra kortsidan. Gör så ännu en gång åt andra hållet. 


Låt sedan degen jäsa ca 30 minuter. Dela degen i delar och lyft över dem på bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och ev lite svarta eller vita sesamfrön. Snurra den lösa degen med mjölade händer så gott det går så att fröna hamnar fint runt om. 


Grädda i 225-gradig ugn ca 30 minuter eller tills baguetterna har blivit "lagom" mörka. I slutet av gräddningen kan du vända på bröden så att undersidan också gräddas fint. Servera gärna grillade, sedan "inrubbade" med vitlök och toppade med tomatröra och flingsalt.



Gott till