Rostad mandel & ruccola

Äppletosca

Föregående Nästa
äpplepaj.jpg
När jag var ung (ja, det var länge sedan), så brukade jag göra desserten äppletosca. Det är en ljuvligt god paj med svart vinbärssylt och kolatäckt mandel. Receptet har sedan länge varit försvunnet, men en kär barndomsvän gav det nyligen till mig igen. En handskriven lapp, med ett recept nedplitat av mig själv som trettonåring. Tala om nostalgi!

Ingredienser

  • Botten:
  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 st äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 2 dl färdig vaniljkräm (vaniljsås med hälften så mycket vätska)
  • 4 st äpplen
  • Topping:
  • 1 dl flagad mandel
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vispgrädde
  • Tillbehör:
  • lättvispad grädde

Gör så här:

Tärna smöret. Nyp ihop det tillsammans med vetemjöl och salt. Tillsätt äggulan och vattnet och bearbeta snabbt med händerna till en deg. Låt degen vila i kylen minst en timme.


Sätt ugnen på 225 grader.


Kavla ut degen och klä en pajform. Picka bottnen med en gaffel och grädda sedan i 15 minuter. Låt svalna.


Sänk ugnsvärmen till 175 grader.


Vispa den färdiga vaniljkrämen (sådan i pulver som finns i butiken, inte kyld vaniljvisp), men ta hälften så mycket mjölk som anges på förpackningen.


Bred vinbärsgelé över bottnen och därefter vaniljkräm.


Skala och kärna ur äpplena. Halvera dem och skåra dem eventuellt som hasselbackspotatis. Fördela äpplehalvorna på pajbottnen.


Blanda ingredienserna till toscatoppingen i en kastrull och värm under omrörning på svag värme så att den smälter ihop. Bred ut toppingen över äpplena.


Grädda i 20 minuter.


Servera med lättvispad grädde.