ReceptSkaparna

Tomatsoppa med friterad lök och basilikakräm

Föregående Nästa
IMG_3509liten.jpg
Grädde, mycket smör, smakrika tomater, vitlök, friterad lök, basilikacrème och parmesanbröd. Japp, det är en perfekt soppa!

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 500 g smakrika tomater
  • smör till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk sriracha
  • salt och peppar
  • Garnityr:
  • 1 gul lök
  • olja till fritering
  • persilja
  • Kräm:
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk basilika, finhackad
  • salt
  • Tillbehör:
  • 4 skiva(or) surdegsbröd
  • olja
  • parmesanost, riven

Gör så här:

Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i en stor kastrull tillsammans med en stor klick smör.


Hacka tomaterna grovt och lägg ner i kastrullen. Låt fräsa tills tomaterna mjuknat och skalet börjar lossa.


Tillsätt tomatpuré, vinäger, grädde, vatten och buljongtärning. Låt sjuda medan du gör tillbehören.


Skiva löken tunt på mandolin, hetta upp en kastrull med ordentligt med olja och fritera lökringarna tills gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. 


Ringla olja över brödet och strö över riven parmesan. Rosta skivorna i ugnen på 200° i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.


Rör samman crème fraiche och basilika. Smaka av med salt.


Mixa soppan slät och smaka upp med soja, sriracha, salt och peppar.


Toppa soppan med den friterade löken, basilikakrämen, lite persilja och servera tillsammans med parmesanbrödet!