
Ingredienser
- Smet:
- 500 g blandfärs
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl grädde
- 2 msk finhackad gul lök
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2 msk smör att steka i
- Fyllning 2:
- 100 g sötmandel, mixad
- 1,5 dl riven ost
- 1,5 dl ströbröd
- 2 msk riven gul lök
- 1 st vitlöksklyfta, riven
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 3 st ägg
- 2 msk vatten
- 2 l vatten för kokning
- 2 st grönsaksbuljongtärningar för kokning
- 2 msk smör till stekning
- Tillbehör:
- 8 st potatis
- 2 st jordärtskockor
- 1 krm vitpeppar
- 0,5 tsk salt
- 25 g smör
- 1 dl mjölk
- 1 dl snabbinlagd gurka
- Sås:
- 2 dl rårörda lingon
- 4 dl klassisk brunsås
Gör så här:
Köttbullar
Blanda samman ströbröd och grädde. Låt svälla i 10 minuter. Blanda i färsen, lök, salt, peppar och ägg. Forma färsen till bullar och stek i rikligt med smör.
Vegetarisk variant - Mandelbullar
Rör ihop alla ingredienser i en bunke, blanda noggrant! Rulla smeten till ca 40 små bollar. De sväller under tillagningen. Koka upp vatten och grönsaksbuljong. Lägg i bollar och låt dem småkoka i 6 minuter. Ta upp bollarna och låt dem rinna av på papper. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek bullarna gyllene.
Potatis- & Jordärtskocksmos
Skala potatisen och skockorna och skär dem i centimeter tjocka skivor. Koka upp saltat vatten och koka potatisen och skockorna tills de är mjuka.
Häll av vattnet och tillsätt kryddor och smör. Vispa ihop allt till ett mos med hjälp av elvisp. Tillsätt lite mjölk i taget till en perfekt konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.