ReceptSkaparna

Sparris- och laxpaj

Föregående Nästa
IMG_9931.jpg
Påskpaj delux! Här får vi äntligen smaka på vårens hetast primör - Sparris! Pajen hör hemma på buffér så duka upp för en härlig buffé med den här pajen som inslag - riktigt smakfull!

Ingredienser

  • Paj:
  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 4 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 250 g riven ost, smakrik
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 knippe sparris
  • Topping:
  • 30 g bladspenat
  • 100 g gravad lax
  • 1 st kokt ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.


Skär smöret i kuber och hacka ihop tillsammans med mjöl och salt i en matbetedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och se till att den går högt upp på kanterna. Nagga bottnen med en gaffel och låt pajskalet kallna i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter och ta sedan ut formen ur ugnen och sänk värmen till 175°.


Fyllning: vispa ihop ägg, mjölk och grädde i en skål. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Häll ner fyllningen i pajskalet. Skölj sparrisen och skär av den grova delen på botten av stjälken. Lägg ut sparrisen i pajen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 


Låt pajen svalna något och garnerna sedan med bladspenat, lax och ägg.