Påskpaj delux! Här får vi äntligen smaka på vårens hetast primör - Sparris! Pajen hör hemma på buffér så duka upp för en härlig buffé med den här pajen som inslag - riktigt smakfull!
Ingredienser
- Paj:
- 150 g smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 4 st ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 250 g riven ost, smakrik
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 knippe sparris
- Topping:
- 30 g bladspenat
- 100 g gravad lax
- 1 st kokt ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skär smöret i kuber och hacka ihop tillsammans med mjöl och salt i en matbetedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och se till att den går högt upp på kanterna. Nagga bottnen med en gaffel och låt pajskalet kallna i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter och ta sedan ut formen ur ugnen och sänk värmen till 175°.
Fyllning: vispa ihop ägg, mjölk och grädde i en skål. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Häll ner fyllningen i pajskalet. Skölj sparrisen och skär av den grova delen på botten av stjälken. Lägg ut sparrisen i pajen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna något och garnerna sedan med bladspenat, lax och ägg.