ReceptSkaparna

Mors lilla rulltårta med rabarbercurd & minimaräng

Föregående Nästa
IMG_0427.jpg
IMG_0420.jpg
Minirulltårtan är perfekt att förbereda dagen innan och sedan skiva upp och dekorera. De små minimarängerna äntligen att köpa i affären men för den som är extra pysslig blir det ju väldigt gott med hemgjorda.

Ingredienser

  • Botten:
  • 3 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 3 st äggulor
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Fyllning:
  • 1 dl hallonsylt
  • 1 msk strösocker
  • Topping:
  • 1 nypa(or) minimaränger
  • 1 ask(ar) jordgubbar
  • 1 förpackning(ar) citronmeliss
  • 1 dl valnötter
  • Topping 1:
  • 400 g rabarber
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 6 st äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 nypa(or) salt
  • 0,5 st citron, skal & saft
  • 50 g smör

Gör så här:

Rulltårta


Sätt ugnen på 225°.


Vispa äggvitorna hårt och vispa ner ½ dl socker. Vispa sedan ihop äggulorna och resten av sockret utan att de blir volym. Rör försiktigt ner äggvitorna i de vispade äggulorna. Vänd ner mjöl och vaniljsocker. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 4-5 minuter, ha koll! Det är dags att ta ut den när den börjar ta färg. 


Förbered undertiden en bakplåtspapper med strösocker på. Ta ut rulltårtan och lägg över på det sockrade bakplåtspappret och dra försiktigt bort de bakplåtspapper som tårtan gräddades på. Låt svalna.


Bred ut hallonsylt på hela rulltårtan. Skär på mitten och rulla från långsidan ihop tårtan till två minirulltårtor (vill man ha en vanlig rulltårta skär du den inte på mitten utan rullar ihop hela).


 


Rabarbercurd


Tvätta rabarbern, skär den i mindre bitar och lägg i en kastrull. Häll över socker, rör om och låt stå i ca 20 minuter. Häll över vatten och koka upp. Låt koka tills alla bitarna har upplösts, ta från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Mixa slät! 


Lägg äggulor i en bunke och placera över ett vattenbad. Vispa äggulorna lätt, tillsätt socker och salt. Vispa tills smeten har blivit varm och tjocknat något (inte för tjock!). Tillsätt 1 dl av rabarberpurèn och fortsätt röra för hand. Ta av från plattan och tillför smör, citronskal och citronsaft efter smak. Passera curden genom en sil om du vill ha den helt slät.


 


Skriva upp rulltårtorna i tunna bitar. Lägg ner och lägg på en klick rabarbercurd, minimaränger, en halv jordgubbe och lite citronmeliss. Strö lite nötter över tillsist. 



Testa även;

Tips

Vill du ha en rödare färg på curden - tillför några droppar röd karamellfärg! 

Mors- & farsdag-tips från oss:

Gratinerade blåmusslor med parmesan- och persiljeolja

Vaniljglass med rosémarinerade jordgubbar

Carpaccio på pilgrimsmussla med mango och krasse

Chokladdoppade jordgubbar med digestivesmul