ReceptSkaparna

Räksoppa med rostad sparris och saffransmajonnäs

Föregående Nästa
Räksoppa med sparris och saffranmajonnäs.jpg
Servera soppan med krispig sparris och len saffransmajonnäs.

Ingredienser

  • 1 st fänkål
  • 400 g laxfilé
  • räkbuljongen
  • 5 dl grädde
  • 2 msk dill, hackad
  • salt och peppar
  • Sås:
  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 påse(ar) saffran
  • salt
  • Buljong:
  • 500 g räkor, med skal
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st stor morot
  • olja, till stekning
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 5 dl vitt vin
  • Tillbehör:
  • 1 knippe sparris
  • 4 skiva(or) surdegsbröd

Gör så här:

Rör ihop majonnäs och saffran. Smaka av med lite salt och låt stå och dra i kylen fram till servering.


Skala räkorna. Lägg skalen i en stor stekpanna och lägg räkorna i kylen fram till servering.


Skala och hacka lök och morot. Fräs lök, morot och räkskal i lite olja någon minut. Tillsätt tomatpuré och rör runt. Slå på vinet och låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader. Skär av botten på sparrisen och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Ringa över olja och lite flingsalt. Rosta sparrisen tills den är krispig, ca 10-15 minuter.


Hacka ner fänkålen och dela laxen till grytbitar. Fräs fänkålen i lite smör i en kastrull i någon minut. Sila över räkbuljongen, slå på grädde, lägg försiktigt ner laxbitarna och låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.


Häll upp soppan i djupa fat och toppa med rostad sparris och räkorna. Servera saffransmajonnäsen och ett gott surdegsbröd till! Smaklig måltid!


Att koka egen buljong på räkskalen när man ska göra en räksoppa är ett måste!