Ingredienser
- Botten:
- 4 st äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 msk maizenamjöl
- 1 tsk ättikssprit, 12 %
- Smet:
- 0,5 st vaniljstång
- 2,5 dl mjölk, 3 %
- 4 st äggulor
- 1,25 dl strösocker
- 0,5 dl maizenamjöl
- 25 g smör
- Topping:
- 16 st Antonberg ägg
- 1 msk strössel
Gör så här:
PAVLOVA
Sätt ugnen på 140°.
Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Rör ner sockret under omrörning och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör väl.
Spritsa ut fågelboliknande former på en klädd plåt. Grädda längst ner i ugnen i 50 minuter. Stäng av värmen men låt de stå kvar tills ugnen svalnat helt. De håller bra om de står kvar där, de får inte utsättas för fukt innan servering.
VANILJKRÄMEN
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en vass kniv. Lägg fröna och skalet i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt allt koka upp.
Vispa äggulor, socker och maizena luftigt. Slå i mjölkblandningen i äggvispet under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp försiktigt under omrörning. Så fort krämen börjat tjockna, häll upp i en kall skål. Tillsätt smöret och låt smälta. Kyl krämen i kylskåpet, rör om då och då för att förhindra skinn.
Klicka ut vaniljkrämen i pavlovan och toppa med ägg och strössel. Servera direkt.
Tips
Både pavlova och vaniljkräm går att göra minst en dag i förväg. Perfekt att förbereda dagen innan till efterrätt eller fika.