Morotssoppa är en enkel och smakrik soppa som går att variera vilt med. Har du lite chili i kylen - Hacka ner den och tillför lite hetta! Morötter är billigt och den härliga färgen på soppan piggar upp när vintern härjar utanför fönstret.
Ingredienser
- 500 g morötter
- 1 st gul lök
- olja till stekning
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 2 msk riven ingefära
- 5 dl vatten
- 2 dl grädde
- 1 nypa(or) salt
- 1 nypa(or) svartpeppar
- 0,5 st citron
- 0,5 knippe bladpersilja
- Topping 1:
- 400 g kikärtor
- 1 msk olja
- 1 nypa(or) salt
- 1 nypa(or) svartpeppar
- Topping 2:
- 1 dl matyoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Häll av och skölj kikärtorna, häll ut i en ugnsfast form. Ringla över riktigt med olja, krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 15 minuter eller tills ärtorna fått fin färg.
Skala och hacka morötter och lök grovt. Fräs i olja i en stor kastrull i några minuter tillsammans med buljong och riven ingefära. Tillsätt vatten och låt sjuda i 20 minuter. Tag av kastrullen från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer.
Häll i grädden och låt kokan sjuda igen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Tillsätt grädde, riven ingefära och buljongtärning. Låt sjuda i 10 minuter. Servera soppan med de rostade kikärtorna, en klick yoghurt och grovt hackad bladpersilja.