ReceptSkaparna

Len & smakrik morotssoppa med ingefära och rostade kikärtor

Föregående Nästa
ReceptSkaparna repcept Morotssoppa.jpg
Morotssoppa är en enkel och smakrik soppa som går att variera vilt med. Har du lite chili i kylen - Hacka ner den och tillför lite hetta! Morötter är billigt och den härliga färgen på soppan piggar upp när vintern härjar utanför fönstret.

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • 1 st gul lök
  • olja till stekning
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk riven ingefära
  • 5 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) svartpeppar
  • 0,5 st citron
  • 0,5 knippe bladpersilja
  • Topping 1:
  • 400 g kikärtor
  • 1 msk olja
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) svartpeppar
  • Topping 2:
  • 1 dl matyoghurt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Häll av och skölj kikärtorna, häll ut i en ugnsfast form. Ringla över riktigt med olja, krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 15 minuter eller tills ärtorna fått fin färg. 


Skala och hacka morötter och lök grovt. Fräs i olja i en stor kastrull i några minuter tillsammans med buljong och riven ingefära. Tillsätt vatten och låt sjuda i 20 minuter. Tag av kastrullen från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer.


Häll i grädden och låt kokan sjuda igen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.


Tillsätt grädde, riven ingefära och buljongtärning. Låt sjuda i 10 minuter. Servera soppan med de rostade kikärtorna, en klick yoghurt och grovt hackad bladpersilja.