Ingredienser
- 100 g sötmandel
- 1,5 dl riven ost
- 1,5 dl ströbröd
- 2 msk gul lök, riven
- 1 st vitlöksklyfta, finhackad
- 1 nypa(or) salt
- 1 nypa(or) svartpeppar
- 3 st ägg
- 1 l vatten till kokning
- 2 st grönsaksbuljongtärning
- 1 msk smör till stekning
- Tillbehör:
- 2 st jordärtskockor
- 5 st potatis
- 1 krm vitpeppar
- 0,5 tsk salt
- 25 g smör
- 1 dl mjölk
- Topping 1:
- 200 g sockerärter
- 25 g smör
- Sås:
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl vatten
- 1 tsk lant/-grönsaksbuljong
- 2 tsk kinesisk soja
Gör så här:
Mandelbullarna
Mixa mandlarna till ett grovt mjöl (det går att använda mandelmjöl). Rör ihop alla ingredienser i en bunke, blanda noggrant! Rulla smeten till ca 40 små bollar. De sväller under tillagningen. Koka upp vatten och grönsaksbuljong. Lägg i bollar och låt dem småkoka i 6 minuter. Ta upp bollarna och låt dem rinna av på papper. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek bullarna gyllene.
Moset
Skala potatisen och skockorna och skär dem i centimeter tjocka skivor. Koka upp saltat vatten och koka potatisen och skockorna tills de är mjuka. Häll av vattnet och tillsätt kryddor och smör. Vispa ihop allt till ett mos med hjälp av elvisp. Tillsätt lite mjölk i taget till en perfekt konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Sockerärterna
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sockerärterna i 3 minuter.
Brunsåsen
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och buljongen. Rör ner lite av vattnet i omgångar under omrörning. Låt koka upp och koka under omrörning i 3-5 minuter. Tillsätt grädde, soja, svartpeppar och smaka av med salt.