Ingredienser
- 500 g laxfilé
- olivolja
- 0,5 citron
- salt och peppar
- 600 g potatis
- flingsalt
- Sås:
- 150 g smör
- 2 äggulor
- 2 tsk citronsaft
- salt och vitpeppar
Gör så här:
Citronlax
Sätt ugnen på 200°. Skär upp laxfilén i portionsbitar, lägg i en oljad ugnsform. Pressa över citronsaft, ringla över lite mer olja och krydda med salt och peppar. Grädda laxen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den är lagom genomstekt.
Pommes frites
Tvätta potatisen noga och skär upp till långa stavar. Lägg upp på en plåt, ringla över olja och strö över flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i ca 30- 35 minuter. Potatisen ska helst vara krispig!
Hollandaise
Smält smöret i en kastrull och låt det sedan svalna av lite. Separera äggulan från vitan, och lägg äggulorna i en skål över ett vattenbad. Vattnet i vattenbadet ska bara sjuda inte koka! Vispa gulorna tills de tjocknat. Ta skålen från vattenbadet och tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning. Ta bara ytterst lite åt gången så såsen inte skär sig. Smaksätt såsen med salt, peppar och citronsaft.
Gott till;
Tips
Det här var ett av våra första recept vi gjorde tillsammans. Inget komplicerat och inget ovanligt. Men så jäkla gott!