ReceptSkaparna

Citronbakad lax med pommes frites & hollandaise

Föregående Nästa
Citronlax med pommes frites.jpg
Perfekt fiskrätt när man vill äta något som känns lyxigt utan att vara svårt.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • olivolja
  • 0,5 citron
  • salt och peppar
  • 600 g potatis
  • flingsalt
  • Sås:
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 tsk citronsaft
  • salt och vitpeppar

Gör så här:

Citronlax


Sätt ugnen på 200°. Skär upp laxfilén i portionsbitar, lägg i en oljad ugnsform. Pressa över citronsaft, ringla över lite mer olja och krydda med salt och peppar. Grädda laxen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den är lagom genomstekt.


Pommes frites


Tvätta potatisen noga och skär upp till långa stavar. Lägg upp på en plåt, ringla över olja och strö över flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i ca 30- 35 minuter. Potatisen ska helst vara krispig!


Hollandaise


Smält smöret i en kastrull och låt det sedan svalna av lite. Separera äggulan från vitan, och lägg äggulorna i en skål över ett vattenbad. Vattnet i vattenbadet ska bara sjuda inte koka! Vispa gulorna tills de tjocknat. Ta skålen från vattenbadet och tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning. Ta bara ytterst lite åt gången så såsen inte skär sig. Smaksätt såsen med salt, peppar och citronsaft.



Gott till;

Tips

Det här var ett av våra första recept vi gjorde tillsammans. Inget komplicerat och inget ovanligt. Men så jäkla gott!