ReceptSkaparna

Chèvrepaj med fikon & valnötter

Föregående Nästa
12829102_969055216482464_7952902707256910088_o.jpg
Annas kompis mammas paj! De recept som är bra har en tendens att vandra mellan människor och spridas i stort. Så är det med den här pajen. Den har lagats och ätits och nu kommit i våra händer. Chèvre, fikon och valnötter är riktiga smakkompisar! Toppad med honung blir denna matpaj lite annorlunda, lite söt men väldigt god. Servera tillsammans med en sallad med sälta för att skapa den perfekta balansen!

Ingredienser

  • Paj:
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 1 st äggula
  • 1 nypa(or) salt
  • 100 g smör
  • Fyllning:
  • 2 st ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 200 g chèvre
  • 6 st torkade fikon
  • 1 dl valnötter
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) svartpeppar
  • Topping:
  • 1 tsk flytande honung

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen förhand eller i en matberedare. Låt vila en stund. Tryck ut degen i en pajform och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i 8 minuter.


Gör fyllningen genom att röra ihop ägg, crème fraiche, hackad chèvre, hackade fikon och valnötter. Tillför salt och svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet och topp eventuellt med tunt skurna chèvrebitar och fikon. Grädda i 25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och stannat. Ringla honung över innan servering.


 


Testa med;