Vi tycker blåmusslan hamnar i skymundan räkor och pilgrimsmusslan och har ofta undrat varför vi så sällan blir serverade blåmusslor till förrätt. Det är en väldigt snabb och lättlagad förrätt som både smakar väldigt gott och ser väldigt lyxig ut. Trevlig helg på er!
Ingredienser
- 1 förpackning(ar) blåmusslor
- 2 st schalottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 3,5 dl vitt vin
- Topping:
- 1 knippe persilja
- 0,5 dl olivolja
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 dl ströbröd
- 50 g parmesanost
- Topping 2:
- 1 klyfta(or) citron
- 1 nypa(or) flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Borsta av musslorna och släng trasiga de musslor som inte har öppnat sig.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk tillsammans med lite smör i en gryta eller panna med höga kanter. Slå över vitvinet och låt koka upp.
Häll ner blåmusslorna i vinet och låt koka i ca 5 minuter.
Tag ur musslorna och öppna dem helt. Lägg halvorna i en ugnsfast plåt.
Mixa persilja, olivolja och en vitlöksklyfta. Riv parmesanosten fint.
Strö över ströbröd och parmesan över musslorna och ringla sist över persiljeoljan.
Gratinera musslorna i ugnen i ca 5 minuter eller bara tills de har fått en fin färg och yta. Lägg upp musslorna på ett serveringsfat och toppa med några droppar citron och lite flingsalt.
Testa även