ReceptSkaparna

BBQ-marinerad fläskfilé med tändstickspotatis & friterad grönkål

Föregående Nästa
IMG_9691.jpg
Servera en BBQ-marinerad fläskfile med tändstickspotatis och snabbfriterad grönkål! Snyggt, lyxigt och ekonomiskt! Tändstickspotatisen är en historisk rätt som börjar få ett uppsving igen. Den ger en härlig textur och smak till rätten tack vare sin knaprighet och sälta. Tänk på att skära dem väldigt tunt för att få fram precis rätt känsla!

Ingredienser

  • 1 st fläskfilé
  • 1 l olja till fritering
  • Sås:
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl ketchup
  • 2 msk rårörssocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk liquid smoke
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 nypa(or) flingsalt
  • 1 nypa(or) svartpeppar
  • Tillbehör:
  • 1 msk olja
  • 600 g potatis, fast
  • 200 g grönkål
  • Topping:
  • 2 nypa(or) salt

Gör så här:

Gör BBQ- marinaden genom att skala och riva vitlöken. Ta fram en kastrull och häll i alla ingredienser för marinaden, utom salt och peppar. Låt marinaden koka på svag värme i ca 25 minuter, smaka av med salt och peppar. Låt svalna något. 


Sätt ugnen på 150°. Ta fram fläskfilén och ansa den. Hetta upp en stekpanna med mycket olja och bryn snabbt runt om hela filén. Lägg hela filén i en ugnsfast form. Häll över marinaden så den täcker hela filén. Ställ in mitt i ugnen, det tar 25-30 minuter innan den är genomstekt. Köttet ska ha en innetemperatur på 70°. 


Skala och skär potatisen i väldigt tunna pommes stänger, tändstickstunna! Lägg stickorna i kallt vatten. Fritera potatisen i en neutral olja tills de börjat få färg (180°). Ta då upp dem och fritera en andra gång precis innan servering. Salta väl.


Fritera grönkålen genom att dela ner den i mindre bitar och försiktigt lägga ner lite i taget i samma olja som du friterat potatisen. De bubblar väldigt mycket så var försiktig! (Det går att steka om du tycker det känns tryggare). De tar bara någon minut i oljan så håll koll på dem! Plocka upp med en hålslev och låt rinna av.


Skiva upp BBQ-fläskfilén, lägg ut på tallrikar och häll över den marinad som finns kvar i formen. Strö över saltade tändstickspotatis och toppa med friterad grönkål!


Passar till;

Tips

Det går att steka grönkålen och potatisen om du tycker det känns tryggare än att fritera. 

Vill du byta ut fläskfilén så testa gärna sekreto.