Ingredienser
- 1 st fläskfilé
- 1 l olja till fritering
- Sås:
- 1 st vitlöksklyfta
- 1,5 dl ketchup
- 2 msk rårörssocker
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk japansk soja
- 0,5 msk dijonsenap
- 1 tsk mald ingefära
- 0,5 tsk liquid smoke
- 1 krm cayennepeppar
- 1 nypa(or) flingsalt
- 1 nypa(or) svartpeppar
- Tillbehör:
- 1 msk olja
- 600 g potatis, fast
- 200 g grönkål
- Topping:
- 2 nypa(or) salt
Gör så här:
Gör BBQ- marinaden genom att skala och riva vitlöken. Ta fram en kastrull och häll i alla ingredienser för marinaden, utom salt och peppar. Låt marinaden koka på svag värme i ca 25 minuter, smaka av med salt och peppar. Låt svalna något.
Sätt ugnen på 150°. Ta fram fläskfilén och ansa den. Hetta upp en stekpanna med mycket olja och bryn snabbt runt om hela filén. Lägg hela filén i en ugnsfast form. Häll över marinaden så den täcker hela filén. Ställ in mitt i ugnen, det tar 25-30 minuter innan den är genomstekt. Köttet ska ha en innetemperatur på 70°.
Skala och skär potatisen i väldigt tunna pommes stänger, tändstickstunna! Lägg stickorna i kallt vatten. Fritera potatisen i en neutral olja tills de börjat få färg (180°). Ta då upp dem och fritera en andra gång precis innan servering. Salta väl.
Fritera grönkålen genom att dela ner den i mindre bitar och försiktigt lägga ner lite i taget i samma olja som du friterat potatisen. De bubblar väldigt mycket så var försiktig! (Det går att steka om du tycker det känns tryggare). De tar bara någon minut i oljan så håll koll på dem! Plocka upp med en hålslev och låt rinna av.
Skiva upp BBQ-fläskfilén, lägg ut på tallrikar och häll över den marinad som finns kvar i formen. Strö över saltade tändstickspotatis och toppa med friterad grönkål!
Passar till;
Tips
Det går att steka grönkålen och potatisen om du tycker det känns tryggare än att fritera.
Vill du byta ut fläskfilén så testa gärna sekreto.