Ingredienser
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 250 g kesella kvarg med vaniljsmak
- 2 paket saffran
- 1.5 dl socker
- 0.5 tsk salt
- 17 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 100 g smör, rumstempererat
- 2 msk vaniljsocker
- 4 msk strösocker
- 1 krm vaniljpulver
- Topping:
- 1 st uppvispat ägg
- 0.5 dl pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°
Rör ner saffran i mjölkblandningen.
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och blank, så den inte kladdar. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.
Gör vaniljfyllningen
Rör ut det rumsvarma smöret med vaniljsocker och strösocker, tillsätt gärna lite extra vaniljpulver.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda några gånger, dela i två bitar. Kavla ut varje bit och bred på vaniljfyllningen. Vik degen dubbel, skär i ca 15 remsor. Sedan skär du varje remsa på längden, men spar den sista biten, tvinna remsorna om varandra och snurra ihop dem till en bulle. Gör samma sak med nästa degbit.
Placera bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk 40 min.
Sätt ugnen på 225°
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter, låt svalna på galler under bakduk.
TESTA ÄVEN SURDEGS SAFFRANSBULLAR
Tips
passande VIN
Ruffino Vinsanto Serelle Knäckiga toner med inslag av vanilj, russin, torkade aprikoser, apelsinzest och hasselnötter. Passar utmärkt till saffransdesserter, brietårtor och Saltkaramell och pepparkaks cheesecake. 🇮🇹 Toscana, Chianti | 15,5 % | 🍇 Malvasia och trebbiano | Nr 8119 | 189 kr Här hittar du vinet >> |