Ingredienser
- 1 l filmjölk
- 0.5 dl ramslök, finhackad
- 1 klyfta(or) vitlök, pressad
- 1 msk flingsalt
Gör så här:
Sila filmjölken genom en tunn kökshandduk, enklast spänner du en handduk över en bunke och ställer i kylskåpet över natten. (ca 10 timmar)
Slå bort vätskan under handduken, skrapa ner den avrunna filmjölken i en skål. Blanda ned pressad vitlök, hackad ramslök och flingsalt. Rör om.
Det blir ca 300 gram färdig färskost från en liter filmjölk.
Ramslök - skogens egen delikatess
Tips
Om du har mycket ramslök så passa på att torka den. Det är ett bra sätt att bevara smaken långt efter att säsongen tagit slut.
Tvätta bladen och låt dem torka, placera dem på bakplåtspapper och låt torka i ugnen på 100° i ca en timme. Kontrollera att de är riktigt torra, annars kan de stå ett tag på eftervärme. Hacka eller mortla bladen och förvara i glasburk.
Vi blandar gärna vår torkade ramslök med flingsalt, det blir ett fantastiskt gott ramslökssalt.