Pralinsystrarna

Färskost med ramslök

Föregående Nästa
ramslök_pralinsystrarna_foodfolder.jpg
Att göra egen färskost är väldigt enkelt, det enda du behöver är filmjölk och tid. Vi gillar att smaksätta vår färskost efter säsong och i detta recept har vi valt att göra en färskost på ramslök och vitlök. Färskosten passar väldigt bra till nybakat bröd eller på ostbrickan till salta kex.

Ingredienser

  • 1 l filmjölk
  • 0.5 dl ramslök, finhackad
  • 1 klyfta(or) vitlök, pressad
  • 1 msk flingsalt

Gör så här:

Sila filmjölken genom en tunn kökshandduk, enklast spänner du en handduk över en bunke och ställer i kylskåpet över natten. (ca 10 timmar)


Slå bort vätskan under handduken, skrapa ner den avrunna filmjölken i en skål. Blanda ned pressad vitlök, hackad ramslök och flingsalt. Rör om.


Det blir ca 300 gram färdig färskost från en liter filmjölk.



Ramslök - skogens egen delikatess

Tips

Om du har mycket ramslök så passa på att torka den. Det är ett bra sätt att bevara smaken långt efter att säsongen tagit slut.

Tvätta bladen och låt dem torka, placera dem på bakplåtspapper och låt torka i ugnen på 100° i ca en timme. Kontrollera att de är riktigt torra, annars kan de stå ett tag på eftervärme. Hacka eller mortla bladen och förvara i glasburk. 

Vi blandar gärna vår torkade ramslök med flingsalt, det blir ett fantastiskt gott ramslökssalt.