Pralinsystrarna

Köttfärs och pastagratäng med smakrikt osttäcke

Föregående Nästa
pastagratäng_pralinsystrarna_foodfolder.jpg
En lättlagad vardagsrätt som ändå känns festlig. Med sina speghettisnurror blir gratängen en fröjd för ögat. Toppa med färsk basilika och servera direkt ur formen.

Ingredienser

  • 300 g spaghetti
  • 2 msk olivolja
  • 1 st gul lök
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 200 g morötter
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk tomatpure
  • 1 nypa(or) socker
  • 2 msk kalvfond
  • 1 kruka(or) färsk basilika
  • 400 g färdig pastasås, gärna smaksatt
  • 2 tsk oregano, torkad
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 nypa(or) salt & svartpeppar
  • 2 msk olivolja, för stekning
  • Topping:
  • 1,5 dl creme fraiche
  • 100 g västerbottenost
  • 1 dl mjölk
  • 1 nypa(or) salt & svartpeppar
  • Dekorering:
  • 1 kruka(or) Färsk basilika
  • 0.5 dl färskriven parmesan

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.


Sätt ugnen på 200 grader.


Gör köttfärssåsen, hacka lök/vitlök fint, skala och riv morötterna.


Fräs lök/vitlök i olivolja, tillsätt färsen tills den är genomstekt, tillsätt morötterna.


Tillsätt tomatpuré, socker, oregano, vitlökspulver, kalvfond och pastasåsen. Rör om och tillsätt finhackad basilika.


Låt småputtra i 10 minuter. Smaka av med salt & peppar.


 


Slå av pastan och tillsätt olivolja efter behag. 


 


Blanda creme fraiche, mjölk och riven ost, smaksätt med salt och peppar.


 


Häll köttfärsen i en eldfast smord form, gör ca 10 spaghettisnurror och fördela dem jämnt i formen. Ringla över ostsåsen och gratinera i 5-10 minuter tills gratängen fått fin färg.


Garnera med färska basilika och riven parmesan. Servera gratängen med en god grönsallad och gärna ett gott italienskt lantbröd.



Köttfärs och pastagratäng med smakrikt osttäcke


 


Inspirationen av detta recept har vi hittat på Tasteline