Pralinsystrarna

Lammracks med vitpepparsås och potatisgratäng

Föregående Nästa
foodfolder_lamb.jpg
Denna pepparsås smakar ljuvligt tillsammans med både lamm, vilt eller nötkött. I detta recept valde vi att servera rätten med lammracks och potatisgratäng smaksatt med Västerbottenost, kombinerat med det eleganta och kraftfulla vinet Vaio Armaron från Masi. Du får en otroligt "njutfull" måltid där smakerna från osten, pepparsåsen och lammet skapar magi i sällskap med vinet.

Ingredienser

  • 800 g lammracks
  • 1 msk smör, att steka i
  • 1 knippe rosmarin
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • flingsalt och svartpeppar
  • Sås:
  • 1 msk smör
  • 2 msk rödlök, hackad
  • 1 msk vitpepparkorn, mortlade
  • 1 dl rödvin
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk soya
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 1 dl vatten
  • 3 dl creme fraiche
  • Gratäng:
  • 8 st potatis
  • 2.5 dl grädde
  • flingsalt och svartpeppar
  • 1 msk smör till formarna
  • 100 g västerbottenost, riven
  • 1 knippe timjan

Gör så här:

Lamm


Sätt ugnen på 150°


Gnid in lammet med rosmarin, salt och svartpeppar, bryn i smör i en stekpanna tillsammans med färsk rosmarin och vitlöksklyftor, tills köttet fått fin stekyta.


Lägg över i en eldfast form och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60°, då är köttet rosa.


Slå in köttet i folie och låt vila ca 15 min. Skär upp köttet mellan varje ben vid servering.


Sås


Hacka rödlöken fint, mortla vitpepparkornen fint.


Ta fram en kastrull och tillsätt vin, smör, vatten, soya, buljong, sirap, rödlök och vitpeppar.


Låt sjuda så såsen reducerar till hälften, detta tar ca 15-20 min. Såsen får inte koka.


Tillsätt crème fraîche, rör om och koka upp, smaka av med salt.


Gratäng


Skala och skiva potatisen fint, koka den i lättsaltat vatten tills den blir nästan klar. Häll av vattnet och tillsätt grädden. Krydda med salt och peppar.


Smöra små portionsformar och tillsätt potatisblandningen, toppa med rikligt med västerbottenost.


Gratinera i ugnen på 225° tills osten fått fin färg, ca 10 min.


Toppa med färsk timjan.



 Servera lammet med ett Masi´s Vaio Armaron