
Ingredienser
- 800 g lammracks
- 1 msk smör, att steka i
- 1 knippe rosmarin
- 2 klyfta(or) vitlök
- flingsalt och svartpeppar
- Sås:
- 1 msk smör
- 2 msk rödlök, hackad
- 1 msk vitpepparkorn, mortlade
- 1 dl rödvin
- 1 msk ljus sirap
- 1 msk soya
- 1 st grönsaksbuljong
- 1 dl vatten
- 3 dl creme fraiche
- Gratäng:
- 8 st potatis
- 2.5 dl grädde
- flingsalt och svartpeppar
- 1 msk smör till formarna
- 100 g västerbottenost, riven
- 1 knippe timjan
Gör så här:
Lamm
Sätt ugnen på 150°
Gnid in lammet med rosmarin, salt och svartpeppar, bryn i smör i en stekpanna tillsammans med färsk rosmarin och vitlöksklyftor, tills köttet fått fin stekyta.
Lägg över i en eldfast form och ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60°, då är köttet rosa.
Slå in köttet i folie och låt vila ca 15 min. Skär upp köttet mellan varje ben vid servering.
Sås
Hacka rödlöken fint, mortla vitpepparkornen fint.
Ta fram en kastrull och tillsätt vin, smör, vatten, soya, buljong, sirap, rödlök och vitpeppar.
Låt sjuda så såsen reducerar till hälften, detta tar ca 15-20 min. Såsen får inte koka.
Tillsätt crème fraîche, rör om och koka upp, smaka av med salt.
Gratäng
Skala och skiva potatisen fint, koka den i lättsaltat vatten tills den blir nästan klar. Häll av vattnet och tillsätt grädden. Krydda med salt och peppar.
Smöra små portionsformar och tillsätt potatisblandningen, toppa med rikligt med västerbottenost.
Gratinera i ugnen på 225° tills osten fått fin färg, ca 10 min.
Toppa med färsk timjan.