Lättlagad och festlig fiskgratäng med en sås med smaker av både vin, syrlighet och hetta. Allt i samma form. Servera med ett gott bröd och gärna ett glas vitt vin.
Ingredienser
- 4 st bitar torskrygg
- potatismos
- 1 msk smör att steka i
- salt & peppar
- Sås:
- 1 paket bacon
- 0,5 st purjolök
- 1 burk(ar) champinjoner små hela
- 1 dl vitt vin
- 1 dl grädde
- 1 burk(ar) creme fraiche
- 2 msk hummerfond
- 3 msk chillisås
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk färsk hackad dill
- 1 krm paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- Garnityr:
- 1 knippe färsk dill, vippor
Gör så här:
Börja med att laga ett potatismos. Ställ åt sidan.
Strimla bacon och purjolök.
Smält smöret i en stekpanna, låt bacon och purjolök fräsa ihop, tillsätt champinjonerna och stek några minuter tills det fått fin färg.
Tillsätt vitt vin, grädde, crème fraiche, hummerfond, chilisås, dijonsenap, hackad dill, paprikapulver och cayennepeppar. Låt koka ihop.
Smörj en eldfast form, spritsa ut moset runt kanterna på formen. Salta och peppra torskryggen och lägg dem i mitten av formen.
Häll såsen över fisken.
Ställ in formen i ugnen på 200° i ca 20 minuter
Garnera med färska dillvippor.
Servera gärna gratängen med ett glas vitt vin.
Prova