Ingredienser
- 1 st blomkålshuvud, litet
- 1 st schalottenlök, finhackad
- 1 klyfta(or) vitlök, finhackad
- 1 msk olivolja för stekning
- 1 krm chiliflakes
- 1 msk grönsaksfond
- 5 dl vatten
- 1 dl grädde
- salt & peppar
- maizenaredning
- Garnityr:
- färsk timjan
- smörstekta blomkålsskivor
- tryffel, färskriven eller olja
Gör så här:
Skala och hacka vitlök och schalottenlök, skär blomkålen i små buketter.
Fräs vitlök och schalottenlök i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt blomkålen, krydda med chiliflakes och låt det fräsa ihop någon minut.
Tillsätt grönsaksfond och vatten och låt koka tills blomkålen är mjuk, ca 10 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt grädden och smaka av med salt och svartpeppar.
Vill du ha en tjockare soppa reder du av den med maizenaredning.
Garnera gärna soppan med små smörstekta blomkålsskivor, färsk timjan och riven tryffel alt. tryffelolja i droppar.
Servera med ett gott bröd och ett glas vitt vin.
Färskriven tryffel och timjan gör soppan en mer lyxigare
Tips
Smörstekta blomkålsskivor
Skiva några buketter tunt, bryn i lika delar smör och olivolja i en stekpanna, lägg i blomkålsskivorna, krydda med flingsalt och svartpeppar, låt steka ca 2 min på varje sida.
Smörstekta blomkålsskivor passar fint som garnityr