Popfoodie - Sofie Zettergren Bonnevier

Italienska druvor får smak av Nashville

Föregående Nästa
foodfolder_jill_johnson_nashville-stories.jpeg

Hon är artist, låtskrivare, programledare, kokboksförfattare och sommelier – och nu kan hon även lägga vinkreatör till sitt cv. Jill Johnson kände initialt ett visst motstånd mot att lansera produkter med sitt namn på. Men intresset för vin växte sig starkare och efter en sommelierutbildning, några bildande vinresor i Kalifornien och ett möte med Springwine & Spirits var hon beredd att tänka om. Nashville Stories – som idag består av en Prosecco, två röda viner och ett vitt vin med italienska rötter – får nu tillskott av ett rosévin. Vi fick en pratstund med Jill Johnson.

Efter en förfrågan om ett långsiktigare samarbete med Springwine & Spirits tänkte hon om – och hon har lärt sig mycket på vägen. Dock kände Jill redan från början att hon ville ha koll. Efter en sommelierutbildning, några bildande vinresor i Kalifornien och ett möte med Springwine and spirits skapades Nashville Stories – som idag består av en Prosecco, ett rött vin från USA, ett vitt vin med italienska rötter och en box på italiensk blend – som nu utökas med ett rosévin från Italien. 


HEJ JILL! HUR VÄCKTES DITT VININTRESSE?


Jag brukar härleda det till mitt stora matintresse. Och så har jag en pojkvän som är väldigt vinintresserad. Men sedan har jag nog också ett arv hemifrån. Mamma och pappa pratade ofta om vinerna de drack på helgen. Efter att jag konfirmerat mig fick jag också smaka vid middagen. De frågade alltid om upplevelsen och vilka smaker jag uppfattade. Det var nog ett litet frö.


HUR VÄXTE NASHVILLE STORIES FRAM?


Efter mina två kokböcker med Maria Molin Ljunggren blev det ett naturligt steg. Jag har blivit ganska uppvaktad av vinproducenter tidigare men då sagt nej. Men när jag själv började fundera på det så frågade vi en vän om vem man kunde kontakta för ett mer långsiktigt samarbete, och då blev jag ihopkopplad med Springwine & Spirits.


HUR ÄR VINKULTUREN I NASHVILLE?


Man tillverkar inte så mycket vin där, det är svårt att odla druvor där eftersom det är så varmt. Men namnet kom mycket av att det jag associerar med vin är musik, god mat och samtal med vänner – det är Nashville för mig.


DU HAR GÅTT EN SOMMELIERUTBILDNING OCH REST RUNT PÅ VINGÅRDAR I KALIFORNIEN I ARBETET MED NASHVILLE STORIES, VAD ÄR DET MEST ÖVERRASKANDE DU LÄRT DIG OM VIN?


Vilket hantverk det verkligen är! I slutändan är det ju jordbruk det handlar om. Det kanske låter självklart, men jag hade nog inte förstått i vilken utsträckning. Men framför allt har jag nog förstått att ju mer jag lär mig, ju större blir medvetenheten om hur lite jag kan – det här är verkligen ett område där man aldrig blir fullärd.


HUR KOM DU FRAM TILL VILKA SLAGS VINER NASHVILLE STORIES SKULLE BESTÅ AV?


Före min sommelierutbildning gjorde jag ett slags blindtest för att ringa in vad jag tycker om och vilken smakprofil jag känner igen min egen smak i. Svaret blev ganska publika viner som passar bra till mat, bland annat zinfandelbaserade viner. Så då visste vi ungefär vilket spår vi skulle följa.


HAR DU UPPTÄCKT NÅGRA NYA VINER SOM DU UPPSKATTAR?


Ja, jag tyckte nog att jag hade en ganska låst smakprofil förut – torrt och absolut inte sött. Nu har jag vidgat vyerna och tycker till exempel att ett sött dessertvin kan vara fantastiskt. Framför allt beror det på kontexten – omgivning, tillfälle och vad/om man äter till.


HAR DU UPPTÄCKT NÅGRA OVÄNTADE KOMBINATIONER?


Förut drack jag alltid öl till thaimat, men nu har jag upptäckt att ett halvtorrt Riesling passar jättebra till thai.


BERÄTTA OM DET NYA ROSÉVINET!


Det är ett torrt och fruktigt rosévin från Italien med en frisk smak av röda bär och mogen citrus. Jag tycker om roséviner som smakar just rosé – den där jordgubbs/smultron-tonen. Ibland kan roséviner kännas lite artificiella i smaken, men i den här kommer just den där bäriga friska smaken fram.


VAD SKULLE DU SERVERA TILL VINET?


Våra zucchini plättar från kokboken skulle passa perfekt till. Zucchini är ju i sig själv en ganska blek grönsak men den kommer till sin rätt ihop med det friterade och syran i vinet.


VAD BLIR NÄSTA LANSERING FÖR NASHVILLE STORIES?


Jag är ödmjuk inför sommelierteamet, men det vore ju väldigt roligt att få släppa en rom eller en bourbon.


DU SITTER JU I BILEN PÅ VÄG TILL VASALOPPET NU. VAD HAR DU I GLASET EFTER LOPPET?


Ett bubbligt glas Prosecco från Nashville Stories.


NEDAN HITTAR DU RECEPTET PÅ