Podcast

Podcast intervju med Matteo Zonin från Zonin 1821

Föregående Nästa
Zonin1.jpg

Vi har intervjuat Matteo Zonin, en av familjemedlemmarna från den italienska vinproducenten Zonin 1821. Han fördjupar oss i deras prosecco produktion i Veneto & Friuli och toscanska Castello d´Albola som producerar Chianti Classico. Vi får även ta del av vad han serverar till vinerna.


 Lyssna på podden via Spotify,  Acast eller iTunes.


Prosecco Vy över vingårdarna i Gambellara, Veneto där Zonin odlar druvan Glera till sin prosecco produktion.Prosecco DOC Special Cuvée – är gjord på Glera-druvor. Den är frisk med en fräsch mousse, en lätt markerad sötma med inslag av päron, citrus, lime och toner av mandel. Servera proseccon både till mingel eller desserten.


Testa vår nyårsdessert med Inkokta päron, citrusgädde, havreflarn & kolasås som ackompanjerar Prosecco DOC Special Cuvée perfekt. Desserten är gjord så att du lätt kan köpa ingredienserna färdiga om du har ont om tid alt. om du vill laga den från grunden, du sätter själv ribban.


Druvorna kommer från vingårdslägen både i Veneto och Friuli, efter skörd pressas druvorna först varsamt. Hälften av musten får sedan jäsa i tempererade tankar medan resterande must förvaras ojäst. De två musterna blandas sedan och får långsamt jäsa enligt den traditionella Charmatmetoden.


Beställ proseccon här!


Chianti classico Vyn över Zonins egendom Castello d´Albola.Castello d’albola domineras av druvan Sangiovese med hjälp av Canaiolo. Här möts du av mogna röda körsbär, plommon och örtiga inslag av salvia och en floral ton av viol. Vinet har en lång eftersmak som genererar lite fataromer och frukt, lite av allt utan att bli bombastisk. Otroligt "matvänligt" vin!


Testa vinet med vårt "gröna" köttval, vildsvin - Pasta al ragu con cinghiale - ragu på vildsvin.Castello d’Albolas historia sträcker sig tillbaka till 1100-talets Italien. Slottet har bland annat ägts av de nobla familjerna Acciaioli, Samminiati, Pazzi och till och med den första greven av Ginori.


Vingården är på 158 ha och här odlar man druvorna Sangiovese, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Canaiolo, Trebbiano toscano och Malvasia del chianti.


Druvorna skördas för hand och vinet vinifierades sedan med stor omsorg, genom att man använder den traditionella metoden där man låter vinet jäsa ihop med skalresterna för att lyfta fram den unika smak och karaktären som finns jorden i Radda in Chianti. Efter den malolaktiska jäsningen fick vinet mogna på slovenska ekfat under 12 månader.


Beställ chianti classicon här!
Rocca di Montemassi Sangiovese är ett av Zonins viner från Maremma och består av 100% Sangiovese. Här blandas toner av vanilj, mandel, körsbär och apelsin zest. Vinet passar utmärkt till mingel gärna med charkbuffé eller som ett vardagsvin till pasta, pizza, färsrätter, svamp eller vilt.


Testa vår mingelvänlig och lättlagade "smördegs pizza" toppad med pesto & lufttorkad skinka.


Rocca di Montemassi Sangiovese har tilldelats miljöcertifikatet ”Sustainable Winery” av Equalitas för sin hållbara vintillverkning, certifikatet innebär höga krav på faktorer som ekonomisk-, miljömässig- och social hållbarhet.


Beställ vinet här!