Podcast

Semesterpärlor i Sverige

Föregående Nästa
Skärmavbild 2018-06-17 kl. 23.37.59.png
svenska-semester-pärlor.png

I detta avsnitt pratar vi om våra svenska semester pärlor! Destinationerna, restaurangerna, råvarorna konta vinerna, lyssna och låt dig inspireras och boka din upplevelse.


 Lyssna på podden via SpotifyAcast eller iTunes


Nedan hittar du alla ställen vi rekommenderat i poddavsnittet


Växjö


PM & vänner - är ett förstklassigt hotell som bygger på sin gastronomi med en vinkällare utöver de vanliga. PM & Vänner har belönats med Grand Award av Wine Spectator som den första och enda restaurangen i Sverige.​ Så hit bör alla vinälskare åka och botanisera bland de 35 000 st vinerna!


Boka och läs mer här!


Lund


Grand hotell Lund - ett hotell med själ och en bevarad historia. Gastronomin speglar de skånska slätterna. Vinerna i vinkällare är ruggigt bra prissatta med klassiska Grand Cru viner från Frankrikes mest berömda vinhus och du kan även hitta riktigt bra naturviner.


Malmö


L' enoteca Vinbar ligger på mysiga Gamla Väster i Malmö har en bra bredd på viner från Europa och de serverar även dyrare viner på glas med coravin. Vinkällaren är baserad på mindre vinmakare, som självklart arbetar hållbart, ekologiskt och värnar om naturen. Vi kan varmt rekommendera ett besök!


Vill man testa något mer hippt så prova vinsbaren Mineral som satsar på natur- och biodynamiska viner främst från Europa och här serveras 100% växtbaserat på tallrikarna.


Trelleborg  


Hörte Brygga - med en 0-vision på matsvinn och ett nära samarbete med lokala bönder och odlare så kan vi varmt rekommendera Hörte brygga. På sommaren så går det inte att boka bord och de har två typer av menyer. En korg att ta med (150kr/pers) & Rökmenyn (450kr/pers).


Super hippt med riktigt bra viner med fokus på tillsatsfria drycker från hela Europa, se listan hos Starwinelist! Filosofin är att alla viner på vinlistan kan öppnas på glas under rätt förutsättningar. Hörte Brygga har även en syster restaurang  på Gamla Väster i Malmö som heter Julie, där du kan njuta av ett glas vin en bit ost eller en hel middag.


Gotland


Krakas Krog i Kräklingbo, ren magi signerat Ulrika Karlsson. Vinlistan har inte bara bra priser utan otroligt genomtänkt. White Guide-juryn gav restaurangen utmärkelsen Årets Vinupplevelse 2017. Menyn speglar det nordiska köket och fokus ligger på 80% växtbaserat. Krakas har tre dubbelrum ovanpå restaurangen om man vill stanna kvar och gå ingår en frukostkorg.


Gula Hönan i Ronehamn är ett gästgiveri med hög ambition för både mat och dryck gör detta ställe en sann pärla. Trädgård gör restaurangen självförsörjande vilket är helt underbart. Boka in en natt eller två på gästgiveriet och prova restaurang eller bakfickan.


Fjällen


SälenTB wine room på Högis har en vinkällare med riktigt bra äldre årgångar, dessutom till generösa priser.


Åre - Fäviken Magasinet som varit den bäst rankade svenska restaurangen enligt World's 50 Best, ligger på Åreskutans baksida. Att få bord här är svårt men vi kan varmt rekommendera Korvkiosken/Krus eller Delin i Undersåker om man inte vill gå all in.


Västkusten - göteborg


Restaurant Kometen - startades av österrikaren Hans Breitneder  på 30-talet och var från början ett unikt bostadsexperiment. I huset fanns 20 lägenheter som saknade eget kök, och tanken var att de boende i huset skulle få den mat dom beställt uppburen och serverad på vita dukar och ihop med silverbestick. Men efterfrågan var inte så stor så man öppnade en entré ut mot Vasagatan och dörrarna slogs upp för allmänheten.


Läs mer och boka bord här!


Thörnströms - här bjuds det på gastronomisk upplevelse med en stjärna i Guide Michelin. Låt Emma Ziemann som vann titeln sommellerie 2018, hjälpa dig genom vinlistan.


Läs mer och boka bord här!


Upper House i Gothia towers premium viner med grym service Här kan man boka in sig på en riktig "staycation" med både matupplevelse och boende.


Läs mer och boka en upplevelse!


Ta hjälp och hitta svenska smultronställen på Star Wine list som är en guide för vinintresserade att hitta bra vinbarer och vinrestauranger.