Podcast

På bordet - Skaldjur

Föregående Nästa
foodfolder-i-glaset-skaldjur.jpg

Skaldjur, lyxigt nog för fest men även passar även till okomplicerad vardagsmat! Fisk och skaldjur både historiskt sett och idag en viktig position i den svenska gastronomi, både till vardag och fest. Ett dussin naturella ostron eller en mustig musselsoppa, varför inte ceviche på räkor med lime och koriander? Ingen har väl heller glömt en 80-tals klassiker som räkcocktail med Rhode islandsås, möjligheterna är sannerligen oändliga.


Lyssna på podden via Spotify,  Acast eller iTunes.


Klar musselsoppa på ASC-märkta blåmusslor med Muscadet


Ceviche på ASC-märkt sötvattenräka med rostat ris, avokado & citrus med Sauvignon blanc rosé


Gratinerade ASC-märkta ostron med vit Bordeaux


Havskräftor med bränd grädde med fyllig nya världen Chardonnay 


SKALDJUR OCH VIN I KOMBINATION


Att skaldjur ska avnjutas med vitt vin är för många en självklart, på sin höjd sträcka sig till ett mousserande vin. Det tycker vi är synd då eventuell tillagning och inte minst tillbehör är minst lika viktigt för kombinationen som ditt faktiska val av skaldjur.


Välj ceviche på räkor med lime och koriander, att lägga till lite hetta i form av chili eller peppar och en halvtorr riesling med både syra och viss sötma kommer balansera ut chilin i detta fall alternativt liknande heta inslag utmärkt.


Väljer man att smörsteka en pilgrimsmussla så är det läckert att lyfta det nästan karamelliserade smöret och en stekyta med rostade inslag i vinet, en fatlagrad fetare stil av vin kommer att lyfta kombinationen. Intensiteten är i slutändan det viktigaste, kombinationerna är ändlösa och allt handlar om att våga. Du kommer att bli förvånad över vilka kombinationer som kan uppnås, nu, låt det väl smaka!


När det gäller inköp av skaldjur så vill vi verkligen förespråka att ta en minut att fördjupa sig två olika miljömärkningar MSC och ASC, havets resurser är inte oändliga och vi måste tillsammans arbeta för ett hållbart fiske.Asc


Aquaculture Stewardship Council, ASC, är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. Märkningen ställer bland annat krav på fodret som används i odlingarna, på minskad antibiotikaanvändning, vattenrening och på att fisken ska kunna spåras tillbaka till odlingsplatsen. Dessutom finns sociala krav som föreningsfrihet, förbud mot barnarbete med mera. MSC


Marine Stewardship Council, MSC, är en internationell märkning på vild fisk (ej odlad) med målet att säkra världens tillgång på fisk och skaldjur. Märkningen ställer bland annat krav på fiskebestånd och på fiskemetoder, till exempel hur redskap används för att minska bifångst av andra arter. Fisket ska vara välskött och långsiktigt hållbart.


Här nedan länkar vi till vidare till wwf´s hemsida med mer information för den som vill läsa vidare.


https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/fiskguiden/miljomarkning-av-fiske/


Lyssna även på