Det första skördarna har hamnat i våra butiker och restauranger. Vi hittar en stor variation av tillexempel sparris, vårlökar och morötter. Men i en glänta nära dig hittas också en mängd olika typer av ätbara ogrästyper och örter. Dessa hittas i stora delar av vårt avlånga land, ofta fullproppade med näring och smak. Här och i vår podcast I glaset/På bordet guidar vi dig till vilka viner som passar till dina primörer och ogräs.
Lyssna på podden via Itunes, Spotify eller Acast.
Provade viner
Vårprimörer
Värmen och solskenet gör att det växer så det knakar i jordarna.
Den svenska sparrisen är för många ett lika säkert vårtecken som att tranorna nu är åter. Besök din lokala matvarubutik och ta en extra titt i grönsaksdisken, du kommer säkerligen att bli förvånad.
Hur ska vi nu hantera dessa primörer?
Ofta är det enkla att föredra, servera gärna råa primörer i en matig sallad.
Att blanchera är en bra metod för den som föredrar viss tillagning. Det innebär att koka upp lättsaltat vatten, lägga ner vald råvara/primör för ett sedan efter en kort tid lyfta upp och spola eller lägga i kallt vatten. Det gör att vi behåller viss struktur med viss tillagning.
Att steka eller grilla lätt ger också en dimension till. Vi får en yta på råvaran som kan förhöja upplevelsen, ge extra smak samt en textur som kanske inte funnits innan. Det viktigaste är att passa på att njut av dessa nu, när det är som bäst.
Ogräs
I våra trädgårdar och skogsgläntor hittar vi ofta en mängd olika typer av ätliga ogrässorter. Många av dessa finns utspritt över större delar av vårt avlånga land, ger du dig ut som kommer du inom kort tid att hitta ett flertal exempel.
Vi har använt oss av löktrav, kirskål, ramslök och nässlor.
Dessa kan användas i sallader, i såser eller som en krydda i maträtter.
Prova gärna vårt recept på en ogräspizza eller en salsa verde på trägårdens ogräs.
Vad passar det nu till?
Vi har valt att kombinera det med vita viner i vårt poddavsnitt, det är självklart inget måste.
Röda, Rosé eller mousserande viner kan även passa bra. Utifrån den mat som lagats till så har vi valt att låta de gröna smakerna dominera i maten och det vill vi gärna spegla i vinet.
Aromspegling är någon som vi tjatar om, att låta gröna smaker i mat och vin få spegla varandra. En salsa verde fullproppad med gröna smaker kommer att göra sig bra mot ett vin som också har mycket av detta. Tar du adderar stekyta i ekvationen så är det bra att också öka intensiteten i vinet, sök ett vin som har mycket gröna smaker men antigen odlats i ett varmare klimat eller har en viss fathantering. Intensiteten i maten bör inte vara för liten eller heller för mycket för vald dryck.
Hur du tillagar dina primörer eller ditt ogräs kommer att påverka din kombination med vinet.
Istället för att köpa flera flaskor av samma vin till middagen så köp istället flera olika, smakbeskrivningarna på ditt lokala Systembolag är ofta till hjälp här. Titta efter gröna aromer som nässlor, lime, svartvinbärsblad och försöka att blanda druva eller ursprung. Smak är något personligt så förhoppningsvis hittar ni olika favoritkombinationer vid middagsbordet. Låt väl smaka!