Podcast

På bordet har vi lamm och I glaset...

Föregående Nästa
foodfolder-i-glaset-med-lamm.jpg

Här och i podcasten guidar vi dig till vilka viner som passar till ditt lamm.


 Lyssna på podden via Spotify,  Acast eller iTunes.



Provade viner


Quercia Al Poggio Chianti Classico


Charles Joguet Chinon


Domaine Santa Duc Gigondas


Chateau Musar


Meerlust Rubicon


Hitta alla våra samlade lammrecept här... 


Lamm


Produktionen på lammkött ökar starkt i hela landet och får är till stor hjälp när våra skogs- och ängsmarker ska hållas öppna från sly och gräs. Historiskt så har maträtter som får i kål och kokt lamm i dillsås varit delar av den svenska gastronomin, till dessa så har det tillkommit medelhavsvarianter med smaker tagna från södra Frankrike, Italien och Grekland. Inslag från nordafrika och mellanöstern har även gett oss varianter och kryddningar vilket gör att smaksättningar och tillagningsalternativen är många.


I svenska butiker finns olika varianter tillgängliga nedan finns en kort genomgång av vad som kan dyka upp och hur karaktären på köttet är.



  • Dilamm, ett mindre och yngre lamm som ofta slaktas redan på vintern, ger ett ljus och milt kött.

  • Vårlamm det klassiska påsklammet vilket också är ungt och milt, ger ett rosarött kött.

  • Beteslamm, föds på våren och slaktas på hösten, dessa djur går ute och betar och tar smak av betets sammansättning. Ett karaktärsfullt kött med djupare smak.

  • Vinterlamm, ofta sent födda lamm som efter betessäsongen får grovfoder. Smakintensivt med inte fullt så fett som beteslammen.


Lamm och vin i kombination
Likt andra råvaror så är det samma principer här med matchning av intensitet i maträtten och vinets intensitet som kommer i första hand, kan man sen gifta ihop smakkaraktärer i vinet så blir upplevelsen en bättre.


Vill man lyfta lammsmaken först så bör man ju inte överkrydda köttet och då välja lättare tillagningsmetoder och tillbehör. Här ligger tyngre vita viner och lättare rött bra i paritet.


Kryddar man på köttet mer och ökar på intensiteten så passar medelintensiva lätt ekade röda viner, kryddar man med örter och grillar eller steker köttet så passar Chianti utmärkt till.


Kryddar man på mera och lagar fylliga grytor med intensiv kryddning så kan man öka på intensiteten i vinet ytterliggare, beroende på krytthetta så kan fruktsötma hjälpa till att balansera.
Här finns viner från södra Rhonedalen att välja in men även Chateau Musar från Libanon är ett trevligt alternativ, välj gärna då en libanoninspirerad kryddning. 


Lyssna även på