Här och i podcasten guidar vi dig till vilka viner som passar till dina anrättningar med fisk. Vi pratar vitt, rosa skimrande & rött! Låt dig inspireras, laga och njut :)
Lyssna på podden via Spotify, Acast eller iTunes.
Halstard tonfisk serverad med en nya världen Sauvignon blanc Rosé
Piggvar serverad med österrikisk Riesling
Torsk Bourguignon serverad med lätt nya världen (Sydafrika el Nya Zeeland) Syrah alt. en slank Norra Rhone
När det gäller inköp av fisk så vill vi verkligen förespråka att ta en minut att fördjupa sig två olika miljömärkningar MSC och ASC, havets resurser är inte oändliga och vi måste tillsammans arbeta för ett hållbart fiske.
ASC
Aquaculture Stewardship Council, ASC, är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. Märkningen ställer bland annat krav på fodret som används i odlingarna, på minskad antibiotikaanvändning, vattenrening och på att fisken ska kunna spåras tillbaka till odlingsplatsen. Dessutom finns sociala krav som föreningsfrihet, förbud mot barnarbete med mera.
MSC
Marine Stewardship Council, MSC, är en internationell märkning på vild fisk (ej odlad) med målet att säkra världens tillgång på fisk och skaldjur. Märkningen ställer bland annat krav på fiskebestånd och på fiskemetoder, till exempel hur redskap används för att minska bifångst av andra arter. Fisket ska vara välskött och långsiktigt hållbart.
Här kan du läsa vidare om märkningar på wwf´s hemsida.
Lyssna även på