Podcast

Sprit - Hur görs det och vad passar det till?

Föregående Nästa
foodfolder-i-glaset-sprit.jpg

Sprit är alkohol som framställts genom destillering av varierande alkoholhaltiga vätskor. Dessa vätskor kan bestå av mäsk gjord av spannmål, vin, fruktviner eller pressrester från vintillverkning. Lyssna på vår podcast I glaset och lär dig mer om tillvägagångssätt, ursprung och spännande mat- & dryckeskombinationer.


Lyssna på podden via Itunes, Spotify eller Acast.


PROVADE DRYCKER


Marskin Ryyppi Marskens snaps


Aalborg Taffel

Hernö Gin


Spritfabrikens "G" Gin

Patrón Silver Tequila

Ron Zacapa solera 23

Buffalo Trace bourbon


 


Det finns två större typer av metoder för framställningen av alkohol som kallas "pot still destillering" och "kolonndestillering".


Pot still destillering


En potstill eller enkelpanna är ett stort kopparkärl som fylls med det som ska destilleras. Ångorna från processen leds upp och iväg varpå de kondenseras till en råsprit. Ibland destillerar man sedan om råspriten. Detta ger en sprit som endast destillerats en eller två gånger vilket gör att mycket smak och andra ämnen följer med. Dessa ämnen bildar smak och ger spriten karaktär. Ofta behöver potstill destillaten tid på ekfat för att jämna till sig.


Kollondestillation


Till skillnad från potstill destillering så är kolonnprocessen kontinuerlig vilket gör den mindre arbetskrävande och på så sätt ofta billigare. Det går till som så att en alkoholhaltig vätska värms upp och sänds in i en kolonn, denna är lite förenklat upp byggd likt ett ett stort rör med våningar bestående av perforerade diskar. På dessa diskar så kondenserar spriten för att sedan förångas med hjälp av värmen från de stigande alkoholångorna. På etta vis så destilleras etanolen många fler gånger och uppnår en hög renlighetsgrad och koncentration vilket ger en ren etanol likt en vodka.


Spannmålssprit


I Europa har vi en historia av att göra sprit av spannmål och potatis i norr. Detta har givit produkter som brännvin, vodka och akvavit där akvaviten kryddas med dill, kummin och andra brödkryddor. I Skottland så det också gjorts spannmålssprit vilken historiskt lagrats och givit oss produkter som whisky. Dessa bränns i en kopparpanna så kallad potstill och ger en rustik och smakrik råsprit som behöver ekfatslagring för att jämna till smaker och tillföra smaker från eken.
Whisky görs även i Nordamerika både som kanadensisk whisky och amerikansk bourbon. Skillnaden på bourbonen är att råvaran till minst hälften måste vara majs och lagras på nya ekfat. Bourbonproduktionen ger på så sätt ett stort bidrag till andrahandsmarknaden för ekfat.
En annan typ av sprit som har spannmålssprit som råvara är gin vilken göra med att destillera kryddorna bestående av enbär bland annat tillsammans med spriten. Andra kryddor kan vara citrusfrukter, kvanne, peppar men med en dominans av enbär.


Druvsprit


Druvspriten kan delas in i två stora grupper, destillerade viner och destillerade pressrester från vinframställning. De destillerade vinerna görs på viner vilka framställts för att bli destillerade. Här finns spritsorter som, konjak, armanjac, brandy, pisco. Detta är spritsorter som ofta fatlagras och får karaktär och färg av detta.


Pressrestdestillat


Pressrester från vinframställning är en restprodukt som kan uppgraderas till ett destillat med mycket karraktär. Dessa bränns ofta i pot stills ibland över öppen eldslåga och ibland i en vattenmantlad panna vilket ger en försiktigare uppvärmning av pressresterna.
I denna gruppen finns destillat såsom italiensk grappa, fransk marc, tysk tresterbrand och spansk orujo.


Sockerdestillat


Rom är ett destillat som framställs av socker utvunnet av sockerrör, den görs i karribien och centralamerika. Finns även sydamerikanska varianter likt cachaca.
Rom kan göras i en skild skala av kvaliteter beroende på om framställning och lagring. Det finns klar rom som är relativt lik vodka i smaken och används likt vodkan i drinkframställningar. Spriten blir sedan med och mer färgad och karaktärsfull beroende på lagring. De lätt ekfatslagrade romsorterna är fortfarande mest använda i drinkar och bas i många karibiska klassiker. De långlagrade romsorterna är utvärkta som avec eller som kompanjoner till cigarrer.


Agave


I Centralamerika görs sprit utav liljeväxten agave vilket ger upphov till spritsorter såsom tequila och mescal. Detta är sprit som finns i en uppsjö kvaliteter där lägre kvaliteterna består av en stor del spannmålssprit dessa varianter använgs till stor del i drinkar. De högre kvaliterna består endast av agaveråvara och görs i en stil som ger ett nyansrikt och finstämmd sprit som är utmärkt som avec.


Lyssna även på