Podcast

Rosévin - hur gör man det och passar det till?

Föregående Nästa
foodfolder-i-glaset-rose-vin.jpg

Rosévin är en stil av vin vars kulör kan variera från lätt rosa, orange till mer en mer intensiv och nästan rödbets röd kulör. Vilken typ av ton rosévinet har beror på duva/druvor som använts samt metoden som vinmakaren använt sig av för att göra det "rosa"tonade vinet. Stilla och mousserande rosévin görs över hela världen, på nästan vilken blå druva som helst. Dock är det vanligast att vinerna som vi hittar på hyllan på Systembolaget kommer från områden i Europa som södra Frankrike, södra Italien och Spanien. Men vi hittar också flertalet exempel på viner från Kalifornien i USA, Chile och Sydafrika. Det är inte bara kulören utan också smaken av vinet som påverkas av vilken druva som används.


Lyssna på podden via ItunesSpotify eller Acast.

 


Avsnittets Provade rosévineR


Pure Mirabeau de Provence - Frankrike


Susana Balbo Signatur Rosé - Argentina


André Vatan Maulin Bèle Sancerre Rosé - Frankrike 


Brancaia ROSÈ - Italien


Umathum Rosa - Österrike


Charles Heidsieck Rosé Réserve Frankrike


 


Så hur görs nu rosé vin?


Traditionellt sätt så har det funnits en handfull olika processer men idag är det vanligaste att antigen pressa röda druvorna, låta skalen ligga och macerera med den pressade musten eller att blanda rött och vitt vin. Läs vidare så förklarar vi vidare hur de olika metoderna går till!



Pressa röda druvor direkt
Det innebär att det röda druvor som ska användas pressas direkt, mängden färg som det slutliga viner kommer få påverkas av hur långtid skalen haft att färga av sig på druvmusten. Detta är en metod som innebär att skalen haft en kort tid med musten och att det slutliga vinet kommer ha en ljusrosa färg.  Det här är den metod som är vanligast i Provence i Frankrike, därför ser vi ofta att vinerna från denna region är lätt ljusrosa i sin färg. 

Låta skalen macerera med musten 
Det här är en förläggning av tidigare metod. Skillnaden är att nu får skalen ligga med och färga av sig på musten. Resultatet kommer att bli ett vin med mer intensitet i färg och munkänsla. 


Hur länge skalen får ligga med i musten påverkar slutresultatet, ju längre tid desto mer färg. 


Vilken typ av druva som används spelar också roll i slutresultatet, Grenache är en druva som traditionellt sätt används för rosévin, för det typen är 8-12 timmars maceration fullt tillräckligt. Medan druvor med mer pigment behöver mindre tid och druvor med mindre pigment ofta kan behöva en till två dagars maceration. 

Blanda rött och vitt vin
Det här är en metod som ofta används för viner av en lägre kvalité och prisläge. Det innebär helt enkelt att man blandar ner ett rött vin i ett vitt vin för att färga det rosa. 


Undantaget är Champagne, det är som vi vet en högkvalitativ produkt med ofta ett högre prisläge men där metoden är just den samma.  


Vad passar det nu till?
Vilken stil av vin du köpt beror på vilket ursprung, metod och druva som använts. Det kommer också påverka hur du bör kombinera ditt vinval med mat. 


En ljusrosa lättare typ av rosé passar utmärkt som en törstsläckare. Också till mat som skaldjur och fisk, gärna lätt grillad. Det är en stil av vin med lägre intensitet så vi rekommenderar gärna att kombinera med lättare mat och snacks. Men kanske främst kylt i solen, varför inte göra en drink med jordgubbar och mynta eller en svalkande sorbet?  


En mer djuprosa stil av rosé, nu har vi ökat i intensitet i både färg och smak. Det gör att det underlättar i kombination med mat, stilen har tillräckling mycket kraft att matcha mer intensiva rätter.


En grillad fågel eller fläsksida gör sig utmärkt, en matigare sallad gärna med sommarprimörer och linser. 


Rosévin är en bra väg att gå för middagar med olika typer av mat, där drycken ska passa allt från aperitif till grillen. Låt väl njuta!


Text: Matilda Carnebo