Podcast

Bonusavsnitt - Fördelarna med att dekantera och lufta vin

Föregående Nästa
foodfolder-i-glaset-dekantera.jpg

Många viner vinner på att luftas innan servering, speciellt om de är unga och lite knutna och inte doftar så mycket alt. dekanteras om det finns fällning i flaskan. Utöver röda så finns det även vissa vita viner som får mer doft och smak med luftning. Lyssna, på Martin Gertmar, Matilda Carnebo och Mark Öberg och lär!


Lyssna på podden via SpotifyAcast eller iTunes.


LÄS OM: 5 viner som vinner på dekantering & luftning...


Dekantering och luftning är två olika mål med att hälla upp vin på karaff


Även om vinet är klart vid buteljering så gör långsamma kemiska processer ibland så att det bildas fasta partiklar i vinet. Dessa kan vara färgpigment i rödvin som sakta bildar olösligt stora molekyler och fälls ut likt mörka partiklar som lägger sig på botten av flaskan.


I vitt vin kan man ibland få fällning av syra som fälls ut som så kallad vinsten (uttalas vin-sten) vilken ser ut som glaskross i botten på flaskan, ett kvalitetstecken som ser lite läskigt ut. Enklast är att flaskan som ska dekanteras står upp under ett dygn varpå man öppnar korken och torkar mynningen och försiktigt häller över vinet till en karaff, om man placerar ett ljus eller en lampa så man kan lysa genom nacken på flaskan så ser man när fällningen kommer varpå man avbryter dekanteringen.


Titta gärna på youtube för mer förklarande filmmaterial.

Luftning


I flaskan efter buteljering så befinner sig vinet i en syrefattig miljö. Vinet är ofta i behov av att komma i kontakt med syre för att vissa aromer ska visa sig till fullo. Det gamla tricket att dra korken ur flaskan någon timme innan servering gör ingen skillnad utan vad som behövs är att vinet får en stor kontaktyta mot luften under en viss tid. Hur lång tid beror på typen av vin.


Att hälla upp och prova av favoritvinet ur karaff under ett par timmar gör att man har en uppfattning om en halvtimme är nog eller om det krävs två timmar. Här är tekniken inte det viktiga utan att vinet kommer över i en karaff på enklaste sätt. 


Har man ingen karaff att tillgå så kan man lufta i en kastrull eller bunke varpå man häller tillbaka vinet i flaskan och serverar ur denna.


Luftat vin är färdigt för omedelbar konsumtion och dör fortare än om vinet är kvar i en flaska varpå om man inte ämnar att dricka en hel butelj endast bör hälla upp önskad mängd i karaffen och spara resten i flaskan som vanligt.


Huvudregeln: Alla viner mår bra av att luftas.


Undantaget: Väldigt mogna viner. Här kan aromer snarare gå förlorade om du luftar det för länge före servering. 


Tips - BAG IN BOX


Har du ett vin på bag in box så har den en högre sulfithalt för att hållbarheten ska bli längre. Häll med fördel upp vinet på karaff för att reducera svaveldoft och andra "instängda" odörer och smakerna kommer dessutom helt enkelt bättre till sin rätt i karaff.


Text: Martin Gertmar


Lyssna även pÅ