Podcast

Alkoholfritt - Vad finns det och vad passar det till?

Föregående Nästa
foodfolder-i-glaset-alkoholfritt.jpg

Det finns alla stilar av alkoholfri dryck - fruktiga eller sträva, stilla eller bubblande, lätta eller kraftiga och så varierande att den gemensamma nämnaren kan vara svår att hitta. Det som avgör hur drycken i slutändan kommer att te sig är olika val gällande råvara som används, de traditionella frukter och bär som finns i området eller den typ av dryck som området vanligtvis producerar. Och inte minst vilken typ av metod man använt sig av. Vare sig det är must, cider eller öl.Lyssna på podden via Itunes eller Acast.


PROVADE Drycker


Saxhyttegubbens Blåbär


Tosterup Cider


Tasterup Must


Mikkeller


SanbitterSedan urminnes tider så har människan använt sig av de råvaror som funnit runt omkring sig för att göra olika typer av drycker. 


Vad som avgjort vilken typ av dryck det varit är mer av en slump, så man tagit det som funnit till hands. Och det har inte varit läsk, jag ännu inte stött på ett Trocadero-träd. Så kan vi inte bara bestämma oss för att dricka riktig dryck till vår mat.  
Att försöka generalisera för alkoholfri dryck är svårt, och egentligen helt omöjligt. Men detta till trotts så ska vi nu ändå försöka, nedan följer en handfull kategorier med utrymme att utforska och söka sig vidare inom. 


Läs mer om fermentering här...

Must på frukt och bär 


Detta är en stil av dryck som vi hittar på många platser i världen och på restaurangscenen och på hyllorna på Systembolaget är framgångsrika. 
Att göra egen must är inte speciellt svårt, det handlar om att pressa ur så mycket saft som möjligt från vald råvara. Inte svårare än så, vilken typ av råvara som man väljer kommer att påverka smaken. Då det är just råvaran som ger allt till drycken. 
Här finns möjligheter att välja must gjord på äpple för att passa bättre till mat som du vanligtvis skulle välja ett vitt vin till och varför inte experimentera med mörka bär så som svarta vinbär, blåbär eller björnbär för att passa det som vanligtvis skulle passa väl till det röda vinet.  

Olika typer av Cider


Det är en stor kategori där all typ av mousserande fruktdryck ryms, vanligtvis så görs cider på äpplen eller päron men undantag finns även där. 
Det finns inte ännu några gemensamma europeiska regler för vad som egentligen får kallas för cider, men för kombination med mat så rekommenderar jag att undvika det uppsötade "godis" varianterna som vi svenskar är väldigt duktiga på att konsumera. Faktum är att dessa drycker sällan innehåller särskilt mycket frukt utan mest annat strunt. Så vad ska man välja då, på Systembolagets hyllor för alkoholfritt finns ofta fullvärdiga alternativ av både europeiska och svenska ursprung där huvudingrediensen faktiska är äpple eller päron. Ett tips är att kolla på sockerinnehåll, ju mer socker desto fler varningsklockor! Kombinera gärna med traditionell husmanskost, rätter som innehåller äpple på ett eller annat sätt eller som en dryck att avnjuta på egen hand.  


Öl


När det gäller öl så har vi i Sverige en tradition av att göra olika typer av svagare öl, lättölen är ett bra exempel. För den som vill vara helt alkoholfri så har marknaden växt och numera hittas många bra alternativ ute på hyllorna. Det går att hitta många typer av stilar, från det stora producenterna till mindre bryggerier som nu också får plats. Prova dig gärna fram, du kommer att bli överraskad över den höga kvalitén generellt på produkterna och variationen som finns. När det gäller öl i kombination med mat så är det mer stil av öl som påverkar än de faktum att alkoholen saknas. Ljusa lagervarianter kommer att gör sig bättre till lättare typer av smaker medan en kraftfullare öl passar bättre till mat som fått stek eller grillyta. 

Alkoholfria viner 


Detta är en kategori som är stor och tyvärr inte ännu så spännande, ofta blir resultatet av processen som tar bort alkoholen att vinerna tappar markant i smakrikedom eller får en tydlig sötma. Detta är sällan angenämt eller speciellt spännande för någon som vill njuta av drycken som en aperitif eller tillsammans med mat. Varför denna kategori är så eftersatt i utvecklingen är svårt att svara på, man kan tycka att vi borde ha kommit länge. Men det finns hopp, det har sista tiden kommit fram flera bra alkoholfria mousserande viner. Ofta med ett fransk ursprung och gjort med kärlek så att drycken faktiskt går att njuta av utan det sockersöta sällskapet som ofta finns i viner av denna stil. Vi börjar också se nya typer av produkter på marknaden under namnet Verjus, man anspelar på de franska ordet för grön juice och detta är ett vin gjort på omogna druvor. Resultatet blir en dryck med druvkaraktär, generellt hög syra och lågt sockerinnehåll, håll ögonen öppna för denna stil. Jag tror och hoppas på att få se fler bra alternativ och att det undermåliga generella kvalitén för alkoholfria viner snart är som bortblåst. Vi förtjänar alla bättre. 


Lyssna även på