Podcast

Håll din egna vinprovning

Föregående Nästa
foodfolder-håll-din-egna-vinprovning.jpg

Högtiden närmar sig är det ett utmärkt tillfälle att både utmana och lära, tillsammans i grupp. För dig som är nyfiken på att sätta ihop en vinprovning som present för familj, vänner eller kollegor så kommer här några tips och råd från oss.


Vinprovning är en materialsport


Med det menar vi inte att du måste ha de dyraste vinerna eller det dyraste glasen för att kunna prova vin tillsammans men några saker är bra att ha.


Glas


Vi börjar med glasen, för att på ett pedagogiskt sätt prova vin så är det den stor fördel att ha flertalet glas per person.


Är det tre viner som ska provas så är det en fördel om man har tre glas per person, alla av samma sort. Vill man investera i glas så är glasmärket Riedel en favorit hos oss. Prislappen är något högre men ett bra vin förtjänar bra vinglas för att visa sina bästa sidor.Glaset - Formen på det perfekta vinprovnings glaset, man känner aromerna på bra sätt. Detta är Riedel Veritas Riesling.Dukning


Ha en ljus yta att prova på så att du lätt kan utskilja kulören på vinet, ta en vit duk eller ett vitt A4 papper.


Ställ ut glasen och duka med fördel spottkoppar (ex. plast/pappmugg). För att undvika att berusningen blir för hög, speciellt om ni ska prova flertalet viner. En viktig del av att prova vin är också att spotta ut vinet i efterhand.


Om du som värd/värdinna är den som ska hålla i provningen så förbered gärna något att säga om vardera vin. Finns det någon anekdot, något att säga om druvan eller om regionen som vinet är ifrån?


Ett par korta ord om varje vin kommer att förhöja upplevelsen för alla inblandade. Ett starkt tips är också att förbereda ett provningsprotokoll. Detta bör innehålla namn på vinet som provar, producent, region/land, årgång. Det underlättar något otroligt att föra protokoll på de viner som provas, så man både kan jämföra noteringar.


Vinprovningen 


Nu till själva provningen, är det första gången som du håller i en provning så ha inte för många gäster. Börja med mindre sällskap gärna om fyra till sex personer, för att hinna få lite rutin först.


Vilka viner ska man då prova? Det är självklart upp till var och en, det är alltid lättare att prata om saker som man har anknytning till. En druva som man gillar lite extra, en region eller land som du rest i eller kanske en viss stil som mousserande eller rosévin.  


Här kan du ladda ned vårt provningsprotokoll>>


Vinprovning tema Italien