Nyheter

Veckans bild - Ischokladpraliner med rostade hasselnötter och bladguld av Made ny Mary

Föregående Nästa
praliner-madebymary.png

Varje måndag lyfter vi veckans bild, denna vecka är det Made by Mary´s inspirerande "verk".

Foton och recept av: Made by Mary


Maria även kallad Mary är matbloggare, receptskapare och en skicklig och minst sagt inspirerande fotograf. Hon föreläser om matfoto, har workshops och har även släppt sin första vegetariska kokbok ”Made by Marys Gröna Frukost”.


För 5 år sen fick Maria en stroke, hon var då nyexaminerad civilekonom med karriär och storstadsliv på agendan. Efter stroken tog livet en stor vändning. Flyttlasset gick ut till ett hus på den uppländska landsbygden och hon sa upp sig från sitt jobb och började jobba som frilansande matstylist, receptkreatör och fotograf. Coolt och modigt gjort!


Man kan även säga att Maria är en veteran när det kommer till Matbloggpriset, 2013 fick hon priset som ”Bästa Bak- & Dessertblogg” samt ”Folkets Val”, år 2015 tog hon även hem ”Bästa foto”.


Hitta fler inspirerande bilder och recept på Made by Marys sida.


Ischokladpraliner med rostade hasselnötter och bladguld


INGREDIENSER


150 gram hasselnötter

200 gram mjölkfrichoklad*

100 gram kokosolja

1 nypa salt

Ätbart bladguld
INSTRUKTIONER


  1. Sätt ugnen på 200 grader och fördela nötterna på en plåt. När ugnen är varm, rosta hasselnötterna i 5-10 minuter på 180 grader. Titta till nötterna då och då och rör runt med en stekspade eller motsvarande, så att nötterna rostas mer jämnt. När nötterna är lite mörkare och doftar härligt, skalet brukar vanligtvis ha krakelerat lite; ta ut plåten från ugnen och häll häll upp dem på en ren kökshandduk.

  2. Låt nötterna svalna lite och gnid sedan runt dem i kökshandduken så att skalet lossnar. Det gör inget om allt skal inte lossnar, om det sitter hårt, låt det vara kvar.

  3. Smält kokosfettet över vattenbad om det är fast och hacka under tiden chokladen grovt. Rör ner chokladen och rör tills det smält helt. Grovhacka därefter nötterna och rör ner dem, samt en nypa salt, i chokladblandningen.

  4. Placera minicupcakesformar i en minicupcakesplåt och fördela chokladblandningen mellan formarna. Ställ in i kylskåp och låt stelna cirka 30 minuter. Kontrollera att pralinerna stelnat och "dutta" därefter dit lite bladguld i taget genom med hjälp av ett brödpensel eller lite svampborste**. Ställ in pralinerna i kylskåp igen och låt de stela ordentligt, minst en timma till. Förvara i kylskåp fram till servering.