Nyheter

Veckans bild - Lussekatter av Hanna Göransson

Föregående Nästa
hurbrasomhelst.PNG

Som bloggare så inspireras vi ofta av varandra och varje vecka kommer vi att lägga ut den bild vi inspireras av. Denna vecka är det bloggaren Hanna Göranssons bild och recept på mejeri- och glutenfria lussekatter.

Foto: Hanna Göransson/www.hurbrasomhelst.se


Här hittar du receptet och fler bilder på hennes vackra Lussekatter


Hanna Göransson bloggar om individuellt välmående, läsarna får ta del av de Hanna gillar (vi också ;) )


Hennes första kokbok Friendly Food kom ut hösten 2014. I boken finns recept på allt från matigare rätter till desserter och godis, alla är fria från gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker.


Följ vår re-post instagram Foodfolder_repost för att se de bloggare/instagrammare vi inspireras av här! Du hittar även bilderna under #foodfolder.Bilden är tagen av Hanna Göransson och lånad från www.hurbrasomhelst.se


INGREDIENSER


Receptet ger ca 16-20 st lussebullar beroende på hur stora du gör dom


3 ägg


2 dl fet kokosmjölk (200g)
3 msk kokosolja alt. smör eller ghee
1 rejäl nypa salt
3 msk kokossocker
4 msk valfri flytande sötning, t.ex agavesirap, lönnsirap eller honung
1 g saffran


1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl + 1 msk potatismjöl, samt någon msk till utbakning
2 msk + 1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver


1 äggula att pensla med, valfritt
Eventuellt russin att toppa med


FYLLNING


1 1/2 dl mandelmjöl
2 msk fet kokosmjölk, rumsvarm
2 tsk valfri flytande sötning, t.ex agavesirap, lönnsirap eller honung
1 nypa äkta vaniljpulver


GÖR SÅ HÄR


1. Blanda ihop kokosmjölk, kokosolja, kokossocker, flytande sötning, salt och saffran i en kastrull på svag värme. Ta av kastrullen från plattan så blandningen får svalna.
2. Blanda sedan alla torra ingredienser.
3. Vispa äggen luftiga med elvisp.
4. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser till en jämn tjock smet.
5. Rör tills degen börjar släppa något från kanterna, den ska fortfarande vara kladdig. Pudra lite potatismjöl på degen och sätt i kylskåpet i 45-60 min. Under gör du i ordning mandelfyllningen genom att blanda alla ingredienser i en skål till en krämig massa, ställ sedan i kylskåp.
6. När det gått 45-60 tar du ut degen ur kylskåpet, pudrar lite potatismjöl på din arbetsyta (jag har en bakduk) och lossar degen från bunken och lägger den på arbetsytan. Den kommer fortfarande att vara kladdig och ska vara kladdig.
7. Dela degen i 2 delar som du rullar till två avlånga längder. Dela längderna till 8-10 bitar vardera. Om du vill kan du ställa in den halva du inte jobbar med i kylskåpet.
8. Sätt ugnen på 250 C.
9. Om degen är så pass kladdig att du inte kan rulla den mellan händerna utan att den fastnar – blöt händerna i kallt vattnet och ta sedan en bit deg som du plattar ut i din hand och fyller med mandelfyllningen. Rulla sedan ihop den i handen och forma till en lussebulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och upprepa tills du inte har någon deg kvar. Blöt händerna mellan varje lussebulle, om det behövs. Ett tips är att ha en skål med vatten där du står och jobbar som du kan doppa händerna i.
10. Pensla bullarna med en äggula och toppa eventuellt med russin.
11. Sänk ugnen till 200 C och sätt in plåten i mitten av ugnen, häll 1 msk vatten i botten av ugnen och stäng luckan fort. Vattnet bildas till ånga och ger lussebullarna en fin färg och yta. Grädda i ca 10-17 minuter beroende på hur stora du gjort dom. Förvara bullarna i kylskåpet eller i frysen. Godast är dom om du värmer på dom innan du ska servera dom om dom legat en natt i kylskåp.