Nina Cederholm

Variant: Hallon- och Cheesecakedessert i glas

Föregående Nästa
20210406-013A0764.jpg
Förra veckan publicerad jag denna Hallon- och Cheesecakedessert med Salt Dulce de Leche. Dock med lite pyssligare upplägg, än denna variant. Det är alltså exakt samma recept och ingredienser men med ett alternativt upplägg för den som är mer pepp på att servera en god dessert utan så mycket uppläggs-pyssel. Dessutom är denna variant, serverad i lager i glas, enkel att ta med ifall man ska fika utomhus på picknick eller liknande. Plasta isåfall och håll kyld med en kylklamp fram till servering.

Ingredienser

  • 150 g philadelphia
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 st zest av citron
  • 0,5 kruka(or) färsk mynta
  • 0,5 burk(ar) dulce de leche
  • 2 nypa(or) flingsalt
  • 25 g smör
  • 25 g mandelmjöl
  • 25 g vetemjöl
  • 25 g ljust muscovadosocker
  • Sås:
  • 225 g frysta hallon
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk agar agar
  • Dekorering:
  • 0,5 kruka(or) färsk mynta
  • 1 ask(ar) färska hallon
  • 2 nypa(or) flingsalt

Gör så här:

Cheesecake


Vispa samman färskost, vaniljpulver och strösocker till en fluffig konsistens, med köksassistent eller elvisp. Vispa grädde separat, tills fluffig men inte hårdvispad och vänd sedan försiktigt ihop med färskostblandningen, tillsammans med finhackad mynta och rivet citronskal.


Fyll en spritspåse och spritsa, alternativt klicka i med sked, i glas och jämna till ett jämnt lager. Ställ i kyl fram tills servering, plasta glasen.


Hallonsås


Koka upp hallon med vatten och mosa med en potatisstomp eller slev. Sila genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt citronsaft och agar agar. Låt koka upp under omrörning så att såsen tjocknar (stormkoka inte, då försvinner för mycket vätska och såsen kommer bli för fast).


Häll över i en dressing-flaska och låt kallna. 


Crumble


Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller stavmixer med behållare. Sprid ut smulorna på en plåt och grädda ca 7 minuter, mitten av ugnen på 175 grader. Låt kallna, förvara i lufttätt burk i rumstemperatur.


Salt Dulce de Leche


Rör ihop dulce de leche med flingsalt efter smak, ett par nypor ca.


Vid servering; Lägg ett lager crumble ovanpå. Klicka eller spritsa sedan ett lager med dulce de leche, gärna med lite extra flingsalt ovanpå. Ringla över hallonsås. Avsluta med att dekorera med färska hallon, myntablad och lite extra crumble.


Servera och njut!



 


Här hittar du förslag på lite mer avancerat upplägg, om du tycker det är roligt: https://bit.ly/hallon-saltkola-cheesecakedessert