Ingredienser
- 100 g mandelmjöl
- 200 g florsocker
- 110 g äggvita, som stått i rumstemp över natten
- 4 msk strösocker
- 1,5 tsk aktivt kol
- Fyllning:
- 200 g vit choklad
- 1 dl grädde
- 1,5 dl salmiakströssel
- 4 tsk lakritspulver
Gör så här:
Börja med fyllningen. Finhacka chokladen. Koka försiktigt upp grädde tillsammans med salmiakströssel så att strösslet smälter. Slå grädden över chokladen och vänta ca 30 sekunder. Rör sedan till en jämn fyllning. Vänd ner lakritspulver. Låt svalna i rumstemperatur, helst över natten för bästa och krämigast resultat. Annars går det att skynda på processen genom att ställa in i kylen. Blir fyllningen för hård, värm den ett par sekunder i mikro.
Väg upp mandelmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Tillsätt sedan aktivt kol och vispa till en fast maräng. Sikta ner mandelmjölsblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar. Fyll en spritspåse och spritsa rundlar antingen på macaronmatta (toppen om man vill ha exakta storlekar) eller på bakplåtspapper på plåt.
Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar mina på varmluft 125 grader, med undervärme. När du sätter in plåten i ugnen, dra direkt ner värmen till 100 grader. Grädda ca 35 minuter.
Ta ut plåten och låt kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper. Spritsa ganachen på hälften av macarons-halvorna och använd resterande som lock. Jag dekorerade även mina med silver-glitter som finns att köpa i köksbutiker, för lite extra shimmer.